Microsoft a anunțat o serie de caracteristici noi pentru Windows 8, printre care și Windows To Go – care permite utilizatorilor să folosească Windows 8 de pe un stick USB. 

[stextbox id=”info” mode=”css” direction=”ltr” shadow=”false”] Windows To Go este destinat zonei de afaceri și permite instalarea Windows 8 pe un stick USB ca sistem de operare portabil. Evident, aceasta este doar o soluție alternativă pentru computing, fără pretenția de a elimina sau înlocui hardware-ul specific. [/stextbox][stextbox id=”info” mode=”css” direction=”ltr” shadow=”false”]

Practic – realizarea unui stick USB Windows To Go

Windows To Go poate fi gestionat ca oricare altă instalare Windows, dar funcțiile Hibernate, sleep, Reset PC și Windows Recovery Environment sunt implicit dezactivate în acest caz pentru a se evita deteriorarea datelor.

În continuare vă prezint etapele realizării unui disc USB cu Windows To Go pentru Windows 8.

Cerințe

Etape:

1. Windows To Go are nevoie de o partiție primară activă pentru a putea boota de pe stick-ul USB. Trecem la crearea acestei partiții cu ajutorul utilitarului inclus în Windows numit DISKPART. Rulăm acest program cu drepturi de administrator (deschidem Command Prompt cu un click dreapta -> Run as Administrator) și tastăm pe rând acest set de comenzi, fiecare urmată de tasta Enter:

diskpart

list disk (se va afișa lista discurilor, utilă pentru partiționare)

select disk 1 (Atenție ! trebuie selectată cifra corespunzătoare stickului USB !)

clean – șterge toate partițiile de pe stick-ul USB

create partition primary – creează o partiție primară.

format fs=ntfs quick – formatează această partiție rapid cu sistemul de fișiere NTFS

active – setează partiția ca activă pentru a putea utiliza boot managerul (bootmgr)

exit – ieșire din DISKPART

2. Acum extragem/copiem install.wim din ISO-ul sau DVD-ul Windows 8 (install.wim este în folderul numit sources)

3. Instalăm Windows Automated Installation Kit și lansăm Deployment Tools Command Prompt ca Administrator via – Start > All Programs > Microsoft Windows AIK > Deployment Tools Command Prompt. Executăm această comandă pentru a clona Windows 8 pe stick-ul USB:

imagex /apply D:SourcesInstall.Wim 1  X:

Acum se copiază fișierele de sistem OS (pe discul Index #1 aici, schimbă cu ID-ul discului tău USB din comanda DISKPART list disk) pe X: (schimbă X cu litera stick-ului tău USB)

4.  Lăsăm imagex.exe să termine operația și apoi lansăm această comandă pentru a copia fișierele de boot pe stick: 

bcdboot E:Windows /s E: /f

5. Repornim computerul și îl bootăm de pe stick-ul USB. La lansare, Windows To Go va detecta componentele hardware ale sistemului și va instala driverele corespunzătoare.[/stextbox] [stextbox type=”warning”]Atenție: Nu instala aplicații care depind de anumite configurații hardware ! Aceasta ar putea crea probleme la bootarea pe sisteme diferite.[/stextbox]

Back To Top
Search