Acest tutorial își propune prezentarea pașilor necesari pentru a obține Windows Phone 8.1 Developer Preview pe terminalul dv. Windows Phone 8.

IMPORTANT DE ȘTIUT

Înainte de orice, vreau să știți că faceți acest update pe propria răspundere. Mai precis, eu vă prezint experiența mea și nu vă îndemn nici să îl faceții, nici să nu îl faceți.
Totodată, nu îmi asum nici o răspundere dacă update-ul eșuează și aveți probleme cu telefoanele proprii sau ale altora și dacă se pierde garanția la telefoanele pe care testați ce este scris mai jos.
Dacă ați decis să continuați, din moment ce parcurgeții ceea ce urmează și faceți acest update, sunteți de acord să vă asumați răspunderea pentru orice fel de consecințe are acest update asupra telefonului mobil actualizat.
Programul Microsoft Preview for Developers este gândit în principal pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de dezvoltatori la dezvoltarea și publicarea de aplicații pentru Windows Phone 8.1. Persoanele care se înrolează vor putea lansa Windows Phone 8.1 Developer Preview înainte de update-ul oficial la Windows Phone 8.1, care este așteptat în vară, undeva în luna iulie.
Acest program pentru dezvoltatori de la Microsoft nu este ceva nou. În vara lui 2012 compania anunța planuri pentru ”entuziaștii” Windows Phone. Nu au fost oferite foarte multe detalii, dar anul trecut, înainte de Windows Phone 8 Update 3, programul a fost prezentat public. Toți utilizatorii au putut instala Update 3, iar acum cei înscriși anterior dar și cei care se înscriu acum pot instala cele mai noi update-uri, inclusiv versiuni beta, prin Internet. Avantajul este că poți descărca update-uri mai devreme decât ți-ar permite furnizorii de telefonie mobilă.

Pe ce telefoane funcționează ?

Funcționează așa cum a spus și Microsoft, pe toate terminalele mobile care au în prezent Windows Phone 8.
Pentru activarea Cortana este necesar să treceți telefonul pe US din setările pentru regiune, iar la Languages English US să fie prima în listă. (Aparent terminalele HTC 8x nu permit activarea English US ca primary language, ceea ce împiedică utilizarea Cortana pe aceste aparate).

Ce se poate întâmpla cu telefonul meu ?

Având în vedere că Preview for Developers este o aplicație oficială de la Microsoft, dacă urmați toți pașii așa cum spune Microsoft, update-ul trebuie să se instaleze fără probleme.
Nu este o versiune neoficială, tot ce instalați vine direct de la Microsoft.
Având în vedere că software-ul a fost testat de Microsoft și că este publicat, ar trebui să funcționeze decent.
Trebuie, totuși, să aveți în vedere că nu este o versiune finală și că pot să apară oricând probleme minore sau majore de funcționare. Înainte de lansarea oficială, Microsoft mai poate face modificări, care oricum vor fi preluate pe toate telefoanele după lansarea pentru publicul larg.
De asemenea trebuie să știți că odată ce ați instalat o versiune mai nouă Windows Phone, nu mai puțeți reveni la versiunea mai veche fără a recurge la software specializat de la Nokia (pentru telefoanele Nokia).

Se șterge ceva de pe telefon ? 

Nu se șterg date sau setări. Tot ce se modifică ține de sistemul de operare, care este actualizat la o versiune mai nouă. După update vor fi actualizate niște aplicații deja instalate.

Dacă fac update pierd garanția telefonului ?

Eu nu am acest răspuns pentru dumneavoastră. Cel mai bine ar fi să sunați la linia de suport a carrier-ului dv. (dacă aveți un telefon cumpărat pe abonament) și să întrebați despre asta. Dacă ați luat telefonul la liber, ar putea fi necesar un telefon la comerciantul de la care ați cumpărat telefonul pentru a lămuri acest aspect.

OK, ce va avea update-ul oficial în plus față de acesta ?

Fiecare update al sistemului de operare Windows Phone este însoțit de obicei și de un update firmware oferit de producători. Update-ul pentru sistemul de operare merge pe toate telefoanele compatibile, iar update-ul de firmware doar pentru tipul de telefon pentru care a fost proiectat.
Așadar, după lansarea oficială a update-ului de multe ori la unele telefoane vine și un update firmware. Cam aceasta ar fi singura diferență în acest moment.
Update-ul pentru sistemul de operare mai poate fi modificat într-o mică măsură, deși e puțin probabil, el este foarte aproape de/ chiar versiunea finală.
Rolul update-ului firmware pe un telefon este acela de a activa sau îmbunătăți anumite funcționalități hardware, de exemplu de a îmbunătăți performanțele camerelor de pe telefoanele pentru care sunt proiectate.

Bun și ce mai am de făcut la lansarea oficială a update-ului ?

Posibil ca dacă se mai fac modificări între timp să mai primiti un update minor. Dar nu prea este cazul. De regulă versiunea oferită ca preview pentru dezvoltatori este versiunea finală.

Bun, cum mă înscriu și cât costă ?

Dacă sunteți deja dezvoltator Windows Phone nu aveți nimic de făcut, doar trebuie să descărcați aplicația. Dacă nu sunteți dezvoltator dar vreți totuși acest update, înscrieți-vă gratuit la App Studio: appstudio.windowsphone.com
 După înregistrarea pe AppStudio vi se trimite un email în care se găsește un certificat care trebuie instalat prin deschiderea sa din mail-ul primit. Aceasta va debloca telefonul dv. pentru a se putea face development de aplicații (sau pentru instalarea update-ului).
După ce ați instalat certificatul, descărcați aplicația Preview for Developers pe telefon.
Pentru a putea instala Windows Phone 8.1, trebuie să aveți deja instalat Windows Phone Update 3, care este deja prezent pe mai toate telefoanele din România cu Windows Phone 8.
Revenind la aplicația Preview for Developers, rolul acesteia este de a ”conecta” prin contul dv. Microsoft telefonul WindowsPhone la programul pentru developeri.
Odată ce ați instalat aplicația, autentificați-vă în ea cu același cont Microsoft cu care v-ați înscris pentru Developer Preview la App Studio. Deschideți apoi aplicația și bifați căsuța ‘Enable Preview for Developers’.
După ce se activează, intrați în Settings > Phone Update > Check for updates. Update-ul ar trebui să apară și să afișeze un asistent pas-cu -pas care să vă conducă prin tot procesul. Înainte de a-l începe asigurați-vă că

  • bateria telefonului dv. este încărcată complet (minim 50% admisibil), pentru a evita întreruperea procesului de update înainte de finalizare.
  • v-ați conectat la o rețea Wi-Fi, pentru a evita costurile suplimentare la traficul de date. Pachetele de actualizare pot fi destul de mari.

Când vine update-ul oficial ?

Este de așteptat ca oficial Windows Phone 8.1 să fie lansat de Microsoft în această vară (iulie sau august 2014), dar data la care furnizorul dv. de servicii de telefonie mobilă va oferi update-ul poate fi și mai târzie.
Voi reveni cu un sumar al problemelor legate de instalare dar și cu un review Windows Phone 8.1 în care voi prezenta experiența mea de până acum cu Windows Phone 8.1 Developer Preview pe un Lumia 520 și pe un Lumia 925.
Până atunci vă aștept la comentarii cu întrebări și cu experiențele proprii legate de Windows Phone 8.1.

Back To Top
Search