Windows-10-Generic-desktop

Acum, după ce Microsoft a anunțat edițiile Windows 10, cred că este momentul pentru o recapitulare a căilor prin care se poate face upgrade la Windows 10 și să înțelegem că Windows 10 nu va fi gratuit pentru cei care fac upgrade de la o licență piratată.

Să clarificăm odată pentru totdeauna situația cu upgrade-ul gratuit la Windows 10

Când a anunțat că Windows 10 va fi oferit ca un upgrade gratuit pentru utilizatorii Windows 7 și Windows 8.x, Microsoft a spus că upgrade-ul este oferit și celor care rulează o versiune piratată, fără licență sau neautentică (non-genuine) a sistemului de operare Windows. Era vorba însă doar de posibilitatea de a instala Windows 10 ”peste” versiunea curentă, indiferent de starea licenței pe acel dispozitiv sau PC. Astfel, pe 21 ianuarie 2015, vicepreședintele executiv Microsoft Terry Myerson anunța oferta de upgrade astfel:

Sunt foarte bucuros să anunț că pentru primul an după ce Windows 10 este lansat vom oferi un upgrade gratuit la Windows 10 pentru toate device-urile care rulează Windows 8.1. De asemenea vom oferi un upgrade gratuit la Windows 10 pentru toți utilizatorii de device-uri pe care rulează Windows Phone 8.1. Și, la urmă dar nu în ultimul rând, pe durata primului an de la lansarea Windows 10 vom oferi un upgrade gratuit tuturor clienților care folosesc încă Windows 7.

A urmat clarificarea atât de necesară, prin care Microsoft a explicat că în timp ce toți utilizatorii Windows 7 și Windows 8.x se califică pentru upgrade la Windows 10, aceia care au copii non-genuine ale sistemului de operare vor putea face upgrade, dar copia lor Windows 10 nu va fi nici ea genuine (respectiv software Microsoft Autentic) și că va trebui achiziționată o licență pentru activarea sistemului de operare.
Acum 3 zile, printr-un articol de pe Blogging Windows, Microsoft a clarificat că anunțul anterior privind upgrade-ul gratuit  se referea la permiterea efectuării procesului de upgrade în sine, nu și la activarea oricărui PC la Windows 10 după acest upgrade.
Terry Myerson
Pentru cei care utilizează o versiune contrafăcută / piratată Windows 7 sau Windows 8.x, chiar dacă nu se blochează trecerea la Windows 10, desktop-ul din Windows 10 va afișa un text watermark prin care va notifica utilizatorul despre statusul licenței. Această măsură – spune Microsoft – este aplicată pentru a preveni vânzarea de dispozitive cu Windows 10 neautentic, licențiat incorect.

Atunci când nu putem verifica instalarea și licențierea corectă a sistemului de operare Windows sau dacă licența nu a fost modificată, vom crea un watermark pe desktop pentru a notifica utilizatorul. Dacă veți vedea vreodată mesajul watermark pe un dispozitiv achiziționat, vă încurajăm să îl returnați imediat vânzătorului de la care l-ați cumpărat și să cereți un dispozitiv cu software Microsoft autentic.

Bun, avem o gratuitate interpretată greșit și Windows As A Service interpretat greșit. Care e adevărul atunci ?

Pe lângă o gratuitate interpretată greșit (aceea referitoare la upgrade), au existat foarte mulți utilizatori care au înțeles în mod eronat și altceva, în contextul zvonurilor despre Windows ca serviciu, cel mai probabil. Anume, multă lume a interpretat upgrade-ul gratuit în primul an de la lansare astfel: pornim de la o licență Windows 7 sau Windows 8.x, primim upgrade gratuit la Windows 10, dar licența este validă doar un an, după care va trebui să plătim un fel de abonament, similar cu Office 365.
Vreau să subliniez că și această interpretare este greșită. Iată de ce:
Am văzut cu toții deja ce înseamnă Windows ca serviciu și cred că am spus-o și aici pe site destul de clar într-un articol pe care l-am publicat chiar pe 22 ianuarie 2015, a doua zi după anunțul Microsoft și prezentarea Windows 10 Technical Preview 2:

Vă reamintesc, Windows 10 nu va fi livrat pe bază de abonament, iar dacă doriți informații clare despre ce înseamnă Windows ca serviciu, vă invit încă odată să citiți articolul de mai sus.

Odată clarificat upgrade-ul gratuit la Windows 10, care vor fi căile de upgrade ?

Deocamdată nu există informații oficiale privind căile de upgrade, dar, logic vorbind, scenariile de mai jos sunt cele mai probabile. Voi reveni, desigur, cu toate informațiile necesare atunci când Microsoft va oferi precizări.

De la Windows Phone 8.1 la Windows 10 Mobile

Cel mai simplu și mai clar pare a fi upgrade-ul de la Windows Phone 8.1 la Windows 10 Mobile. Versiunea mobilă a sistemului de operare Windows 10 pentru telefoane vine tot anul acesta, dar câteva luni mai târziu față de versiunea pentru PC-uri și device-uri. Microsoft spune că, de vreme ce Windows este oferit ca un serviciu, cu actualizări constante, nu mai contează data concretă a lansării Windows 10 Mobile, care se încadrează și el astfel în acest flux numit Windows As A Service (WAAS).
Sunt convins că nu poate fi vorba despre un Windows 10 Mobile sub formă de abonament, nici acum, nici în viitorul apropiat, cu atât mai puțin cu cât nici sistemele Android sau iOS nu folosesc această formulă.

De la edițiile pentru consumeri ale Windows 7 și 8.1 la Windows 10 Home

Utilizatorii unei ediții pentru consumeri a Windows 7 adică Windows 7 Starter, Home Basic, sau Home Premium sau Windows 8.1 “Core” ar putea primi upgrade gratuit la Windows 10 Home.

De la edițiile Windows 8 la Windows 10

Calea de upgrade la Windows 10 de la edițiile pentru consumeri ale Windows 8 va trece obligatoriu prin etapa Windows 8.1. Toți utilizatorii care folosesc ediții Windows 8  („Core” sau „Pro”) trebuie să facă upgrade la Windows 8.1 („Core” respectiv „Pro”) înainte de a trece la Windows 10.
Mai sunt o serie de întrebări cât se poate de firești pentru care încerc să ofer unele posibile scenarii mai jos.

Ce se mai aude despre Windows RT ?

Ei bine, Windows RT a rămas într-o fază incertă. Tot ce știm este că – probabil – vor fi oferite anumite caracteristici din Windows 10 (Mobile ?) la un moment dat. Informația este veche și vagă, și nu am mai auzit nimic altceva despre acest subiect în ultima vreme.
Windows-8-versus-Windows-RT.png
Personal cred că Windows RT va rămâne acolo unde se află, fără a i se mai aduce modificări sau îmbunătățiri.

Cum rămâne cu programul Windows Insiders ?

Microsoft a spus că persoanele care testează Windows10 primesc versiunea finală gratuit și nu a detaliat acest enunț. Părerea mea este însă că participanții la programul Windows Insiders vor primi upgrade-ul gratuit pe durata primului an de la lansare, ca toată lumea, și nu o licență gratuită. Oricum, în orice țară civilizată, majoritatea celor care testează au trecut la Windows 10 Insider Preview de pe device-uri cu licențe valide pentru Windows 7, 8.1 și Windows Phone 8.1.
Windows Insider
Automat, aceștia se califică pentru upgrade-ul gratuit dacă este efectuat pe durata primului an. Mai mult, relativ recent, Gabe Aul a confirmat că Microsoft încearcă să facă în așa fel încât să nu mai fie nevoie de o instalare pe curat a versiunii finale, dacă veți avea o versiune Insider Preview la momentul lansării.

Cum va veni efectiv acest upgrade ?

Nici aici nu există un anunț oficial Microsoft, dar este de așteptat să avem un download sub formă de ISO ca alternativă pentru upgrade-ul ”peste”, care ar veni prin Windows Update.

Cum vom face upgrade după primul an de la lansarea Windows 10 ?

Dacă va exista pentru descărcare varianta ISO, ideal ar fi să avem posibilitatea să prezentăm cheia versiunii Windows anterior instalată pe PC când vom face reinstalarea Windows 10 ”pe curat” (via formatare) mai târziu, la peste un an de la lansarea Windows 10, presupunând că pentru upgrade nu se va oferi o cheie de upgrade asociată cu Windows 10.
Personal mă aștept ca după primul an de upgrade gratuit, Microsoft să ofere în continuare alte câteva luni promoții cu prețuri speciale pentru upgrade.

Ce variante de upgrade între ediții vom avea pentru Windows 10 ?

Atunci când a anunțat edițiile Windows 10, Microsoft a arătat că va fi posibil upgrade-ul de la Windows 10 Home și de la Windows 10 Pro la Windows 10 Education, însă nu a oferit alte informații despre scenariile de upgrade la ediții superioare pe care le-ar putea oferi în Windows 10.
Cu excepția celor menționate mai sus, pentru moment nu există oficial de la Microsoft alte informații despre posibilele scenarii de upgrade între edițiile Windows 10.
Personal mă aștept să existe mai departe acel Windows Anytime Upgrade, care să permită trecerea de la o ediție la alta contra cost. La fel ca în cazul edițiilor Windows 7 sau Windows 8.x, și edițiile Windows 10 sunt construite modular, fiecare ediție fiind un supra-set de caracteristici al celei anterioare.
 

Back To Top
Search