Windows-8-Start-Screen-featured11

Noul Ecran Start este primul lucru pe care îl vede utilizatorul obișnuit după autentitficarea în Windows 8 și este înlocuitorul – foarte controversatul înlocuitor – al meniului Start din versiunile anterioare. Avem de-a face cu o experiență pe tot ecranul, și vom regăsi aici Live Tiles care reprezintă aplicațiile ModernUI, tiles pentru programele desktop, biblioteci de fișiere. foldere, unități de disc, site-uri și altele.

01 - Start Screen Windows 8

Elemente și funcționalitate

Ca funcție de bază, ecranul Start este locul de unde lansăm aplicații, programe și site-uri. Elementul de noutate este adus de Live-Tiles, care prezintă dinamic informații din aplicații.
Comparativ cu iconițele statice din meniul Start al edițiilor anterioare, Live Tiles afișează dinamic informații și notificări, și servesc totodată și pentru lansarea aplicației respective.
Astfel, ecranul Start, în viziunea Microsoft, devine centrul multifuncțional unde putem vedea notificări și informații în timp real fără a porni aplicația (glance and go – privește și mergi mai departe) și de unde se pot lansa programe, site-uri și toate celelalte elemente amintite anterior.
Acest gen de interfață vine de pe telefoanele Windows, unde, după părearea mea, se potrivește cel mai bine. La fel și pe tablete, cu interfață touch. Dar nu are ce căuta pe sisteme non-touch, mai ales gen desktop, mai ales pe sisteme cu monitoare de rezoluții mari. Acolo implică risipă de spațiu și mișcări mult mai ample pentru utilizatorii de mouse. Printre altele.
Notă –  Funcționalitatea ”glance and go” este valabilă doar pentru aplicațiile ModernUI. Pentru programele desktop sunt afișate iconițe statice în casete colorate, fără nici un conținut dinamic.
Pentru a lansa o aplicație, un program sau un alt element, facem un singur click pe el sau îl apăsăm cu degetul (pe ecranele tactile). Aplicația, programul, etc, se lansează și înlocuiește ecranul Start în întregime.
Spre deosebire de aplicațiile ModernUI, ecranul Start nu poate fi așezat în lateral, alături de altă aplicație. El folosește tot ecranul, exclusiv.
Odată ce am pornit o aplicație, putem reveni la acest ecran oricând, apăsând butonul de pe tastatură cu logo-ul Windows, atingând butonul Windows de pe device sau prin swipe de la dreapta la stânga și apăsând pe logo-ul Windows de pe ecran. Dacă repetăm aceste operații, vom reveni la aplicația anterioară. Cu alte cuvinte alternăm întrre ecranul Start și experiența pe care am lansat-o.

Cum afișez toate aplicațiile ?

Ecranul Start este proiectat să afișeze doar acele tile-uri selectate de utilizator, fie că sunt tiles statice ale programelor clasice fie că sunt dinamice (ale aplicațiilor ModernUI). Cu toate acestea, a fost inclusă și o modalitate de afișare numită All Apps, care arată toate aplicațiile și programele instalate pe PC. Pentru a accesa acest view avem câteva variante:

  • Accesăm Start Screen și dăm un click dreapta oîntr-un spațiu liber de pe acesta.
  • Accesăm Start Screen și apăsăm combinația de taste ”Windows+Z”
  • Facem swipe în sus pe un ecran touch

apoi selectăm butonul All Apps din partea dreapta-jos :
16 - Start Screen Windows 8
View-ul All Apps folosește grupuri, similar cu vechiul meniu Start:
17 - Start Screen Windows 8
PONT Windows fără limite:
Dacă încercăm să facem zoom out (Semantic Zoom, vezi mai jos în articol ce este și cum se face), sunt afișate grupurile de aplicații :
18 - Start Screen Windows 8

Personalizare

Avem o serie de posibilități de personalizare pentru ecranul Start. Mai întâi putem schimba tema (25 de combinații de accente și culori de fundal) și 20 de modele de fundal, numite neoficial ”tatuaje” de Microsoft. Aceste modificări se pot face în PC settings, sub Personalize – Start Screen.
09 - Start Screen Windows 8 - personalizare - 208 - Start Screen Windows 8 - personalizare - 1
 
10 - Start Screen Windows 8 - personalizare - 3
Unele combinații sunt chiar OK, deși trebuie să recunosc că, fiind o persoană conservatoare, inițial nu mi-au plăcut deloc. Pentru asemenea persoane voi publica un tutorial separat unde vom vedea cum se poate schimba imaginea de fundal a ecranului Start cu o imagine la libera alegere, cu ajutorul unui program realizat de terți.

Posibile acțiuni asupra elementelor de pe ecranul Start

Pentru a elimina un tile, îl selectăm (click dreapta cu mouse-ul sau swipe ușor în jos cu butonul, după ce îl presăm, sau apăsând Space pe tastatură) și apoi alegem Unpin from Start de pe bara de aplicație care apare.
De asemenea, cu un mouse putem selecta mai multe tiles și apoi alegem Unpin from Start.
11 - Start Screen Windows 8

Fixarea unui tile pe ecranul Start

Afișăm All apps și selectăm programul dorit, sau căutăm programul dorit, îl selectăm și apoi alegem Pin to Start din bara aplicației. Nu este posibilă fixarea elementelor din modul căutare în Settings sau în Files.
12 - Start Screen Windows 8
13 - Start Screen Windows 8
Unele elemente se pot fixa și de pe desktop. Recycle Bin, Computer, și altele pot fi fixate, dar și bibliotecile de fișiere, homegroup, sau oricare alt folder. De fiecare dată trebuie să facem click dreapta pe elementul respectiv și să dăm click pe Pin to Start în meniul contextual.
05 - Start Screen Windows 8 - Pin folders

Modificarea amplasării unui tile

Pentru a mișca un tile, trebuie să îl selectîm și să îl tragem pe ecran, cu mouse-ul sau cu degetul. Celelalte tiles se vor reașeza dinamic lângă tile-ul mutat..
06 - Start Screen Windows 8 - Mutare Tile

Crearea de grupuri de tiles

Un grup de tiles este practic o coloană unde se pot așeza mai multe aplicații, după criteriile utilzatoruluil. De exemplu, acesta poate grupa toate aplicațiile multimedia sau pe cele de gestionare a informațiilor, etc.
Pentru a crea un grup, selectăm un tile și îl mișcăm pe ecran la dreapta sau la stânga dincolo de marginea grupului său curent. Dacă am ajuns destul de departe, apare o bară verticală care semnalează crearea unui nou grup.
04 - Start Screen Windows 8 - New Tile Group
Grupurile pot fi numite, redenumite și reașezate pe ecran. Pentru aceasta, trebuie să folosim ceea ce Microsoft a denumit Semantic Zoom. Astfel, dacă facem pinch zoom (tragem cu două degete pe ecran) sau dacă facem click pe ecran și apoi rotim rotița mouse-ului, tile-urile și grupurile se micșorează. Mai avem o metodă de a accesa această afișare. Cu un mouse putem face click pe micul semn minus de la capătul barei de defilare din partea dreapta-jos a ecranului Start.
02 - Start Screen Windows 8 - Semantic Zoom Button
După aceea, toate tile-urile de pe ecranul Start apar zoomed out (micșorate) și pot fi văzute toate.
03 - Start Screen Windows 8 - Semantic Zoom Button clicked
Le putem rearanja în ordinea dorită prin tragere :
14 - Start Screen Windows 8
sau, prin click dreapta (sau tap și glisare ușoară în jos) le putem redenumi
15 - Start Screen Windows 8
Pentru a ieși din Semantic Zoom, ținem două degete pe ecran și le depărtăm fără a le ridica (pentru ecran tactil), atingem sau facem click pe un loc gol de pe ecran sau apăsăm Esc pe tastatură.

Concluziile mele

Nu am abordat aici căutarea din meniul Start, care va face obiectul unui tutorial separat. Și această căutare este pentru mine un element total frustrant, pentru că nu mă pot acomoda cu tranzițiile repetate între desktop, unde lucrez mai tot timpul, și ecranul Start. Cu toate acestea, încerc să mă acomodez și mi-am propus ca treptat să renunț la Start8 de la Stardock.
Ecranul Start este pentru mine cea mai controversată caracteristică Windows 8. Țin să precizez că este partea din Windows 8 care nu îmi place deloc, oricât m-aș strădui, și folosesc Windows 8 încă din perioada când era în stadiul Developer Preview. Cu toate acestea, am încercat să prezint detașat și obiectiv această caracteristică, pe care Microsoft pune atât de mult accent. Aștept la comentarii impresiile voastre despre ecranul Start și aș vrea să știu dacă v-ați dori înapoi butonul și meniul Start din Windows 7.

Back To Top
Search