Terry-Windows-10

Windows 10, ultima versiune în sensul cunoscut de toată lumea până la Windows 8 a ajuns săptămâna aceasta în etapa RTM. Sau … cel puțin așa au sunat titlurile pe cele mai multe site-uri și bloguri tech din întreaga lume, inclusiv cele de pe Windows Fără Limite.

Pentru mine motivul alegerii titlului a fost unul mixt. Mai întâi l-am folosit pentru că Microsoft nu are un nume nou pentru acest punct important din evoluția noului său sistem de operare, Windows 10 și pentru că nici nu a spus că build-ul 10240 nu este RTM. Apoi, la urmă ca semnificație, am folosit RTM din inerție și din comoditate.
Dar cred cu tărie că în noua eră care începe cu Windows 10 numele cel mai potrivit pentru această etapă ar fi Windows Initial OEM Release (IOR), fiind vorba tocmai despre etapa în care o imagine cu build-ul desemnat stabil pentru instalarea pe scară largă pe PC-uri și tablete pleacă spre partenerii OEM ai companiei Microsoft.
Această etapă a marcat anterior în mod tradițional încheierea dezvoltării pentru o versiune majoră de Windows, și începutul lucrului concret la următoarea.
De acum încolo, însă, în loc de actualizări oferite tradițional într-o cadență lunară, Microsoft va dezvolta și va instala încontinuu prin Windows Update actualizări funcționale, de securitate și caracteristici noi, pe lângă viitoare build-uri întregi atunci când va fi cazul. Pe de altă parte, pentru că de acum aplicațiile nu mai sunt legate de sistemul de operare, ele vor fi actualizate ori de câte ori va fi necesar și vor putea fi aduse la zi automat prin opțiunea aferentă din magazinul Windows.
Experiența este una similară cu ceea ce Microsoft face deja în Office 365, cu diferența că Windows nu este livrat printr-un abonament, ci, la fel ca și până acum prin retail, OEM și licențiere în volum.
Tot ce am menționat până aici înseamnă Windows as A Service (sau WaaS) și Windows va fi actualizat și distribuit în acest fel începând cu 29 iulie 2015. Aș mai adăuga aici că de acum încolo Windows nu va mai avea niciodată eticheta ”versiune finală” și că versiunea exactă va deveni nesemnificativă, atâta vreme cât actualizările se vor instala în continuu și în mod automat.
Vreau să mai fac aici o paranteză pentru a ne aminti împreună că la vremea lansării Windows 10 partenerii hardware nu au fost pregătiți, și astfel, chiar dacă Microsoft lansa un sistem de operare mobil, cu o interfață orientată masiv spre interacțiuni tactile, doar 3 la sută dintre utilizatori aveau atunci asemenea hardware.
De această dată, partenerii hardware sunt pregătiți să lanseze noi modele de PC-uri și Microsoft a cooperat îndeaproape cu aceștia pentru ca la lansarea Windows 10 din 29 iulie, PC-urile și device-urile să fie pe piață și să ofere o experiență Windows 10 completă.
Acest lucru a fost posibil prin participarea partenerilor OEM la programul Windows Insider și prin testarea riguroasă a noului sistem de operare pe prototipurile hardware aflate în dezvoltare sau pe modelele deja livrate pe piață.
Astfel, utilizatorii de echipamente originale cu Software Windows Autentic au primit aproape fără excepții invitația Microsoft de a-și rezerva upgrade-ul gratuit la Windows 10 și, în paralel cu aceasta, pe modelele compatibile, notificări de la producătorii echipamentelor cu privire la acest upgrade.
Aceste lucruri au fost posibile și prin succesul device-urilor Surface Pro 3 de la Microsoft. Acesta a fost un adevărat etalon pentru standardele de calitate și nu a fragmentat piața, Microsoft având aici, spre deosebire de zona Windows Phone – unde a livrat mult prea multe modele –  o strategie perfectă aș putea spune.
Și mă refer la concentrarea eforturilor spre realizarea unui model hardware perfect și spre cooperarea directă cu producătorii hardware care au fost astfel mai mult decât interesați în realizarea de dispozitive cu caracteristici similare.
Aș vrea să mai punctez aici un aspect mult discutat în această perioadă. Pentru că foarte multe aplicații software – și acum chiar sistemul de operare Windows – sunt acum livrate pe model Software as a Service (SaaS), reinstalarea pe curat a sistemului de operare nu își mai are rostul. Să vă spun și de ce.
Personal am început să folosesc opțiunea de System reset din Windows încă de la Windows 8 și o fac tot mai des. Astfel câștig foarte mult timp comparativ cu pornirea de la o instalare pe curat.
Gândiți-vă la acest aspect astfel: atunci când instalați pe curat, trebuie să reinstalați toate actualizările Windows care au fost oferite de Microsoft de la data lansării ultimei versiuni majore Windows, operație care vă costă enorm de mult timp și care va fi și mai costisitoare din acest punc de vedere acum, când update-urile vor veni încontinuu.
De cele mai multe ori reinstalarea Windows pe curat se face atunci când un program, o aplciație malware, un virus, sau un driver creează probleme majore în sistemul de operare prin modificări sau deteriorări ale anumitor chei din regiștrii Windows.
Resetarea sistemului de operare readuce doar acele porțiuni ale regiștrilor Windows la starea inițială a unei instalări noi pe PC. Și atunci devine clar că nu mai este nevoie de reinstalarea întregului sistem de operare.
În plus, când faci reset, actualizările primite prin Windows update vor fi în continuare acolo, ceea ce vă va economisi foarte mult timp.
 

Back To Top
Search