4x6-ms-event-2015-01-21-win10-46

Acum aproape o lună, pe când lansa al doilea build (9860) pentru Windows Insiders,  Microsoft anunța că nu va mai oferi alt build până la sfârșitul lui 2014. Cu toate acestea am adunat foarte multe noutăți despre Windows 10, nimic confirmat oficial, dar din surse credibile. Haideți să recuperăm terenul împreună.
Acum 2 zile Microsoft a lansat un update pentru Windows 10 Technical Preview, build 9879 care vizează problemele cu leak-urile de memorie din File Explorer și cele cauzate de svchost (un executabil-gazdă pentru procesele de pe sistem).
Potrivit lui Gabriel Aoul, lead-ul echipei Data & Fundamentals, care se ocupă cu datele de telemetrie și feedback-ul din programul Windows Insider, vor urma și alte actualizări pentru build-ul 9879, înainte de sfârșitul anului:

Build intermediar scăpat pe Internet : 9888

Între timp a mai scăpat pe Internet un build intermediar înainte de Consumer Preview-ul așteptat luna viitoare: build 9888. L-am descărcat dar nu l-am testat, pentru că am avut, ca mai toți utilizatorii, unele probleme cu 9879 care m-au descurajat. Poate o să îmi fac timp pentru el într-o mașină virtuală, dar nu garantez, pentru că sunt puțin cam ocupat cu câteva proiecte despre care vom discuta curând. Dacă voi reuși să găsesc timp, voi publica un articol separat cu observațiile mele despre acest build. Ce este remarcabil la acest build este că el va schimba kernel-ul de la 6.4 la 10. Pentru cei curioși, includ aici un hands-on al celor de la WinBeta.org:

Ce vom vedea în prima parte a anului viitor ?

Abia acum vin veștile cu adevărat interesante, de la Mary-Jo Foley (ZDNET).
Mai întâi aflăm de la sursele ZDNET din Microsoft că planul de a lansa Consumer Preview-ul pentru Windows 10 în ianuarie 2015 este în continuare în derulare. Se pare însă că denumirea pentru acel build nu va fi Consumer Preview, ci January Technical Preview (JTP).  Apropo de asta, mă întreb adesea cine decide aceste nume și de ce, dar să nu uităm că Microsoft abia intră pe un drum complet nou și zic că ar trebui să îi acordăm niște șanse momentan. Revenind, însă, după JTP vor urma și alte build-uri – February Tech Preview, March Tech Preview și așa mai departe.
JTP ar urma să aducă suport pentru Continuum, funcționalitatea care va permite utilzatorilor cu device-uri doi-în-unu să comute rapid între modurile laptop și tabletă prin atașarea sau detașarea tastaturii. De asemenea, JTP ar putea fi și primul build Windows 10 în care ar urma să fie activată funcționalitatea Cortana.

Ce se mai aude de ARM ?

OK, OK, știu că sunteți foarte curioși să aflați despre asta. Și eu la fel ! Pentru că abia aștept să instalez și să teztez ceva nou pe Lumia 520, Lumia 925 și pe Surface RT ! Exact, este vorba despre acea versiune pe care o aminteam într-un comment relativ recent aici pe site, despre care Microsoft nu a mai spus nimic oficial de multișor.
ZDNET scrie că vom afla mai multe despre acest SKU în ianuarie, cel mai probabil în 20 ianuarie, la un eveniment cu presa și analiștii pe care Microsoft ar intenționa să îl organizeze în Redmond.
Nu se știe – deocamdată – dacă acest SKU mobil Windows 10 va fi disponibil pentru testare publicului larg, el fiind în teste într-un cerc restrâns din Redmond, în interiorul echipei Operating Systems Group. De obicei asemenea teste interne au loc pe scară mai largă în interiorul Microsoft înainte de lansarea unei versiuni pentru public, așa că mă aștept să mai existe oetapă intermediară, chiar după evenimentul din 20 ianuarie înainte de apariția unei versiuni publice pentru Windows Insiders.
Interesant de reținut este că după lansarea publică a acestu SKU mobil vom avea update-uri regulate, cel puțin lunar, dacă nu mai des.
Și mai interesant de știut este că versiunea mobilă a Windows 10 nu va rula doar pe telefoane și tablete cu procesoare ARM, ci și pe tablete mai mici cu procesoare Intel.

Ce alte lansări pregătește Microsoft pentru începutul lui 2015 ?

Tot în ianuarie se pare că vom vedea al doilea build de test pentru Windows Server Next (cel bazat pe aceeași platformă cu clientul Windows 10). Primul build a fost compilat pe 1 octombrie dar de atunci el nu a mai fost actualizat pentru testerii externi.
În concluzie, dacă privim retrospectiv la anul 2014 vedem un an cu foarte multe noutăți Windows și pe ansamblul întregului ecosistemul Microsoft. Dar se pare că avem înainte un an și mai interesant, pe care eu unul îl aștept cu un entuziasm și mai mare. De ce ? Veți vedea dacă veți urmări wfl.ro în perioada următoare.

Back To Top
Search