Microsoft-10

Un upgrade la versiunea finală a viitorului sistem de operare este absolut gratuit pentru deținătorii de licențe Windows 8.1 și Windows 7 dar numai pe durata primului an de la lansarea Windows 10. 

Orice upgrade la Windows 10 după acest termen va putea fi făcut doar contra cost, așa cum s-a întâmplat cu versiunile anterioare. Cu toate acestea, chiar dacă a vorbit despre Windows 10 ca serviciu,  compania nu are intenția de a oferi sistemul de operare pe bază de abonament, așa cum procedează cu Office 365.
Vestea gratuității este foarte binevenită și de utilizatorii de telefoane inteligente cu Windows Phone 8.1, întrucât și acest upgrade va fi gratuit.

„Odată ce un device este upgradat la Windows 10, vom menține pe el cea mai nouă versiune Windows pe toată durata de viață acoperită de suport a device-ului.” a spus Terry Myerson, Executive Vice President Operating Systems Group. „Cu Windows 10, vedem Windows ca un serviciu … Întrebarea ‘ce versiune rulează’ nu va mai avea sens.”

În prezent, Windows 7 și Windows 8.x rulează împreună pe mai bine de jumătate dintre PC-urile cu Windows din lume. Aceasta este o cifră importantă care alimentează odată în plus planurile și speranțele Microsoft de a atrage dezvoltatorii având un număr atât de mare de utilizatori Windows 10 încă din primul an.
Pentru moment, Microsoft nu a decis încă modalitatea prin care va procesa upgrade-urile de la Windows 7 sau 8.1 după primul an de disponibilitate Windows 10.
Referitor la viitorul Windows RT și al dispozitivelor cu Windows RT, Microsoft a anunțat că lucrează la un update pentru acestea, dar nu a oferit detalii suplimentare. Aș ține să vă atrag atenția asupra faptului că nu s-a spus upgrade la Windows 10, ci la un update pentru Windows RT.
Tot Terry Myerson a oferit astăzi detalii despre ce înseamnă „Windows as a service”, dar criteriul privind durata de viață suportată a device-ului rămâne neclar pentru mine, în sensul că nu mi-e clar dacă se referă la durata de viață acoperită de suport pentru device sau la sistemul de operare.

„Acesta este mai mult decât un upgrade singular.” spune Myerson. „Odată ce un device Windows este actualizat la Windows 10, vom continua să menținem sistemul de operare la zi pe durata de viață suportată a device-ului – fără costuri suplimentare.”

Mai multe informații despre ”Windows as a service” curând, într-un articol separat.

Back To Top
Search