Am mai scris anterior despre activarea Windows 10, dar, pentru că Microsoft a introdus unele modificări la cererea utilizatorilor, am decis să revin asupra subiectului, pentru clarificare.

Activarea Windows 10 – prin certificare digitală sau cu cheia de produs

Microsoft folosește funcționalitatea de activare pentru a verifica autenticitatea copiei Windows de pe un dispozitiv și că licența nu este folosită simultan pe mai multe device-uri decât este prevăzut. Windows 10 include un nou tip de activare, ceea ce Microsoft numește digital entitlement, formulă pe care eu am tradus-o drept certificare digitală , o procedură nouă, complementară celei care folosește cheia de produs compusă din 25 de caractere. Activarea folosită de sistem depinde acum de modul în care utilizatorul a dobândit copia sa Windows 10. Potrivit Microsoft, digital entitlement este noua metodă de activare din Windows 10 care nu mai are nevoie de o cheie de produs, activarea producându-se automat.

Când se folosește certificarea digitală (digital entitlement) în Windows 10 ?

Windows 10 va folosi certificarea digitală în următoarele cazuri:

 • La upgrade-ul gratuit (până la 29.07.2016) de la o copie activată autentică Windows 7 sau 8.1 la Windows 10.
 • La achiziționarea unei copii Windows 10 din Windows Store după o primă activare Windows 10 cu cheia inclusă.
 • La achiziționarea unui upgrade la Windows 10 Pro din Windows Store pentru o copie Windows 10 activată anterior.
 • Ca membru al programului Windows Insider care a făcut upgrade de la o versiune activată autentică a Windows 7 sau Windows 8.1 la cel mai nou build Windows 10 Insider Preview.

Windows 10 va folosi o cheie pentru activare în următoarele cazuri:

 • Dacă ați achiziționat o copie Windows 10 de la un retailer autorizat.
 • Dacă ați obținut o copie digitală a Windows 10 de la un retailer autorizat.
 • Dacă folosiți un Acord de Licențiere în Volum pentru Windows 10 sau un abonament MSDN.
 • Dacă ați achiziționat un PC nou cu Windows 10.

Cum activați Windows 10 după upgrade

Dacă ați făcut upgrade la Windows 10 de la o copie activată autentică a Windows 7 sau Windows 8.1, activarea se face automat prin Internet, iar certificarea digitală pentru acel device este creată și stocată pe serverele Microsoft. După documentația Microsoft, dacă versiunea Windows anterioară nu este activată înainte de upgrade-ul la Windows 10, nu veți putea activa nici Windows 10, de aceea este necesar să porniți upgrade-ul de la o copie activată. Verificarea stării activării se poate face astfel:

 • În Windows 7: Click pe butonul Start, click dreapta pe Computer, și apoi click pe Properties. Apoi vă uitați la Windows activation.
 • În Windows 8.1: Mergeți la Control Panel, faceți click pe System and Security, și apoi faceți click pe System. Apoi vă uitați la Windows activation.
 • În Windows 10: Deschideți aplicația Settings, mergeți la Update & security, și accesați Activation.

Dacă Windows 10 nu este activat, puteți obține mai multe detalii de pe pagina web

Cum activați Windows 10 după reinstalare

Dacă ați activat o copie gratuită (prin upgrade-ul gratuit) sau dacă ați achiziționat și ați activat o copie Windows 10 din Store, aveți deja o certificare digitală (digital entitlement) pentru acel device. Aceasta înseamnă că puteți reinstala Windows 10, inclusiv pe curat și că nu trebuie să introduceți o cheie de produs. Dacă vi se cere acest lucru, selectați Skip. Ulterior sistemul de operare Windows 10  se va activa automat la prima conectare online de după instalare. Dacă ați instalat și activat inițial Windows 10 folosind o cheie de produs, va trebui să introduceți acea cheie de produs în timpul instalării.

Cum activați o instalare Windows 10 nouă

La prima instalare a unei copii noi Windows 10 pe un device pe care nu a mai fost instalat niciodată Windows 10, pentru activare va fi necesară o cheie de produs. Totodată veți avea nevoie de o cheie de produs și dacă instalați Windows 10 Pro pe un device care rulează Windows 10 Home.

Cum activați Windows 10 după schimbări hardware semnificative

Dacă ați beneficiat de oferta de upgrade gratuit la Windows 10 și ați făcut ulterior schimbări hardware semnificative pe același PC, cum ar fi înlocuirea plăcii de bază, este foarte probabil ca Windows 10 să nu se mai activeze sau săse dezactiveze. În această situație va trebui să contactați serviciul de asistență clienți Microsoft pentru suport.

Pentru alte erori și probleme de activare

Dacă aveți un cod de eroare la activare, această pagină Microsoft conține mai multe instrucțiuni pentru rezolvarea problemelor cu activarea Windows 10:

Cum se activează un build Windows 10 Insider Preview

Dacă ați făcut upgrade de la o copie activată autentică a Windows 7 sau Windows 8.1 la cel mai nou build Windows 10 Insider Preview, atunci veți primi build-urile cele mai noi și ele se vor activa.

Cum a fost de la RTM până la build-ul 10565 ?

Între 29 iulie și 12 octombrie 2015, pe sistemele pe care rula Windows 7, 8 sau 8.1 și pe care urma să se facă upgrade la cel mai nou build Windows 10 Insider Preview trebuia neapărat să se facă mai întâi upgrade la Windows 10 10240 (”RTM” sau prima versiune comercială Windows 10) și apoi să se activeze primirea de build-uri Insider Preview din Settings > Update & security > Advanced options, click pe Get Insider Builds.

Sintetizând activarea Windows 10 pe repede înainte …

Până acum, ca să ajungi la Windows 10, trebuia să pornești de la o instalare activată a Windows 7, 8 sau 8.1 la zi și să faci upgrade, înainte de a putea formata și reinstala Windows 10 pe curat fără cheie. Acest proces producea un cod unic asociat acelui device, numit hash (independent de contul Microsoft), cod stocat pe serverele de activare Microsoft. Odată Windows 10 reinstalat pe curat, serverele de activare recunoșteau acel device și îl activau fără a mai fi nevoie de o cheie de produs. Așadar, inițial, ideea Microsoft de a înlesni trecerea utilizatorilor Windows 7, 8 sau 8.1 la Windows 10 a fost trecerea obligatorie printr-un upgrade gratuit. Ceea ce putea fi valabil odată, de două ori, dar utilizatorii care reinstalează Windows foarte des sau care doresc să instaleze Windows 10 pe curat din prima, au cerut opțiunea de a folosi pentru activare cheile de produs deținute pentru versiunile achiziționate anterior.

Ce e nou cu activarea Windows 10 începând cu build-ul 10565 ?

De ieri, 13 octombrie 2015, odată cu lansarea build-ului PC 10565 pentru Windows Insider-ii din Fast Ring, o opțiune nouă în aplicația Settings permite schimbarea cheii de produs (Change Product Key) și simplifică procesul. Iată ce spune Gabe Aul pe blogul Windows Experience:

Îmbunătățiri activare device-uri: Am primit foarte mult feedback de la Insiders despre necesitatea de a face mai ușoară activarea Windows 10 pe device-urile care beneficiază de upgrade-ul gratuit prin utilizarea cheilor de produs Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1 existente, deținute de proprietarii de device-uri. Dacă instalați acest build Windows 10 Insider Preview pe un PC și acesta nu se activează automat, de acum puteți introduce cheia de produs cu care ați activat anterior Windows 7, Windows 8 sau Windows 8.1 pe același device pentru a activa Windows 10 mergând la Settings > Update & security > Activation accesând Change Product Key. Dacă faceți o instalare pe curat a Windows 10 prin boot direct de pe USB sau DVD, de acum puteți folosi cheia de produs din versiunile Windows anterioare, pe device-urile care se califică, în timpul instalării. Verificați în Insider Hub pentru detalii despre aceste îmbunătățiri ale procesului de activare, inclusiv precizări despre condițiile în care ele sunt disponibile.

Activarea Windows 10 – un subiect complicat dar nu imposibil

Sper că am reușit să clarific aspectele cele mai importante cu privire la activarea Windows 10, dar nu am pretenția de a epuiza subiectul. Dacă sunt probleme, nu ezitați să le expuneți la comentarii și voi încerca să obțin răspunsurile necesare.

Back To Top
Search