Build-ul 14322 al Windows 10 Mobile Insider Preview a fost lansat pentru telefoanele înrolate în Fast Ring și vine cu multe caracteristici noi și probleme rezolvate.

Microsoft reamintește că acest build din Development Branch, Redstone 1, este oferit doar pe telefoanele care primesc upgrade la Windows 10 Mobile, mai puțin Lumia 635, care va fi adăugat la o dată ulterioară.

Ce e nou în Build-ul 14322 ?

Îmbunătățiri pentru Centrul de acțiuni și notificări

 • Modificări vizuale: Notificările pentru aplicații individuale din Centrul de acțiuni nu mai arată pictograma aplicației pentru fiecare notificare ci numai numai în antetul care grupează toate notificările acelei aplicații. Aceasta creează mai mult spațiu în Centrul de acțiuni pentru afișarea de conținut.

Slim notifications

 • Alte modificări vizuale în notificări: Notificările din Centrul de acțiuni au acum aspect flexibil, oarecum similar cu dalele dinamice. Notificările vor avea imagini mai mari decât au avut anterior.
 • Notificările Cortana din Centrul de acțiuni: Microsoft a îmbunătățit notificările Cortana pentru ca utilizatorii să nu piardă nimic important în activitatea zilnică. De exemplu, acum Cortana vă va anunța despre conflictele din calendar, dar și despre alte lucruri importante.

Reminder in Cortana

 • Prioritizarea notificărilor din Centrul de acțiuni: Ca și pe build-ul PC Insider 14316 lansat recent, acum puteți configura prioritatea pentru notificările aplicațiilor individuale. Accesați Setări –> Sistem –> Notificări și acțiuni și stabiliți prioritățile pentru notificările aplicațiilor. Acestea pot avea 3 niveluri: normal, ridicat sau prioritar. De asemenea, tot de aici veți putea stabili câte notificări sunt vizibile pentru fiecare aplicație, numărul afișat implicit fiind 3. Dacă o aplicație are mai mult de 3 notificări, trebuie doar să apăsați pe link-ul special pentru a extinde lista.

Prioritate notificari

 • Personalizarea acțiunilor rapide din Centrul de acțiuni: Acum puteți adăuga, elimina și re-aranja acțiunile rapide care apar în Centrul de acțiuni. Pentru personalizarea acțiunilor rapide, accesați Setări –> Sistem –> Notificări și acțiuni.  Aici veți vedea o replică a secțiunii Acțiuni rapide, din Centrul de acțiuni, de unde aveți posibilitatea de a rearanja elementele în ordinea dorită prin apăsare, tragere și eliberare.

Actiuni Rapide 1
Action Center

Totodată puteți dezactiva acțiunile de care nu aveți nevoie.

Actiuni Rapide 2

Îmbunătățiri Cortana

 • Au fost introduse mai multe modalități de a crea memento-uri Cortana: avem două modalități mai ușoare și mai rapide de a seta un memento în Cortana. De exemplu, acum se poate crea un memento pornind de la o fotografie a unui obiect despre care doriți să vi se reamintească, cum ar fi un nou tip de bere încercat pe care doriți să-l cumpărați când mergeți la magazin data viitoare. De asemenea, puteți seta acum memento-uri  bazate pe conținut din aplicații UWP care utilizează mecanismul de partajare din Windows, cum ar fi Microsoft Edge și aplicația Știri, astfel încât să nu uitați să citiți articolele pe care vi le trimit prietenii, de exemplu.

Share to Cortana as reminder

 • Acum aveți posibilitatea să partajați un articol din aplicația Știri prin Cortana și aceasta vă va reaminti să-l citiți mai târziu. Caracteristica de stabilire memento funcționează și cu fotografii din colecția proprie din aplicația Fotografii.

Actualizări ale aplicației Setări

 • Pictograme individuale pentru paginile de setări: Toate paginile din aplicația Setări au acum pictograme individuale asociate. Aceste pictograme individuale vor fi de asemenea afișate când fixați o pagină de setări pe ecranul Start.

Individual Settings Icons

 •  Microsoft a mai adăugat, de asemenea, un flyout nou pentru afișarea de sugestii de pagini pe măsură ce tastați în caseta de căutare din Setări. Aceste modificări sunt proiectate pentru a vă ajuta să găsiți mai ușor setările pe care le căutați.

Settings Search Overlay

 • Setările pentru bara de navigare și cele pentru vibrații la atingerea butoanelor de pe aceasta au fost mutate: Microsoft a creat o pagină nouă pentru bara de navigare, accesibilă din Setări –> Personalizare –> Bara de navigare. Puteți utiliza această pagină pentru a configura preferințele pentru vibrații și pentru stingerea ecranului prin apăsarea dublă pe bara de navigare. Valabil doar pe telefoanele mai noi, cu bara de navigare software, nu pentru cele cu butoane fizice.

Navigation Bar settings

 • Setările ecranului Glance s-au mutat și ele: pentru a face setările mai ușor de găsit, Microsoft a simplificat opțiunile Glance și a mutat pagina setărilor Glance din secțiunea Extras în Setări –> Personalizare –> Glance screen. Odată cu această modificare, aplicația pentru aceste setări nu mai trebuie să fie descărcată sau actualizată din Magazin.

Glance Screen

 • Experiență mai bună pentru setările bateriei și pentru economisirea bateriei:  similar cu ceea ce s-a introdus săptămâna trecută pentru PC-uri, acum există și pe mobil un singur loc pentru toate setările legate de baterie, inclusiv Economisire baterie.

Battery Settings 1

Noua pagină are două secțiuni. Prima secțiune, numită Informații baterie oferă acces direct la o pagină secundară cu detaliile de utilizare a bateriei pentru fiecare aplicație. Pe aceasta, pe lângă informații, la apăsarea pe o aplicație din listă avem și opțiuni pentru gestionarea consumului:

Battery Settings 2

Astfel, pe lângă Se permite rularea permanentă în fundal și Nu se permite niciodată rularea în fundal, acum avem și opțiunea Gestionat de Windows.

În a doua secțiune, numită Setări economisire baterie, putem stabili procentul de baterie rămas de la care se activează modul economic. Valoarea implicită este 20%.

 • Setări noi și pe pagina Actualizare Windows: ca și pe PC, acum puteți seta și pe telefon intervalul orar în care folosiți activ telefonul. Pentru aceasta mergeți în Setări –> Actualizare și securitate –> Actualizare telefon –> Schimbați ore active

Active Hours

sau Opțiuni Repornire.

Restart Options

Windows Update va evita automat instalarea actualizărilor în intervalul orar astfel stabilit pe aparat.

 • Actualizare set emoji: cu acest build, noul set emoji adaptat pentru noul limbajul de design Microsoft vine și pe telefoane. Secțiunea de emoji a tastaturii a fost ușor reorganizată pentru a se alinia mai bine cu noile emoji disponibile. Aranjamentul este următorul: Favorite, Smileys și Animale, Oameni, Sărbători si Obiecte, Alimente și Plante, Transport și Locuri, Simboluri și Emoticoane ASCII.

New Emojis

Pentru detalii despre noile emoji puteți citi articolul meu despre build-ul 14316 pentru PC.

Îmbunătățiri Microsoft Edge

 • Copy/paste îmbunătățit: Atunci când tastați într-o casetă de editare pe o pagină web, acum aveți posibilitatea de a utiliza butonul de lipire situat deasupra tastaturii. De asemenea, dacă selectați text pe o pagină de web butonul de copiere va apărea imediat în apropierea selecției.
 • Îmbunătățiri taburi: Microsoft Edge ține tab-urile sub control când îl utilizați împreună cu alte aplicații de pe telefon. Astfel, dacă se va deschide un tab la apăsarea unui link dintr-o aplicație, apăsând pe butonul Back atunci când ați terminat, se va închide acel tab, iar apoi se va reveni automat la aplicația de la care ați pornit. Lista de tab-uri păstrează inteligent doar tab-urile relevante, închizându-le pe cele inutile.
 • Cei interesați de modificările făcute în Edge sub Redstone 1 vor găsi detalii pe site-ul web Microsoft Edge changelog.

Suport USB Ethernet pentru telefoanele compatibile Continuum

Telefoanele cu Continuum au acum suport pentru majoritatea adaptoarelor Ethernet USB. Dacă veți conecta un adaptor Ethernet USB cu Lumia 950 sau Lumia 950 XL prin intermediul dock-ului Microsoft, de exemplu, veți avea o conexiune de rețea prin cablul Ethernet atașat.

Observații despre această funcționalitate:

 • Este posibil să primiți un mesaj de eroare la prima conectare. Nu este nimic în neregulă cu adaptorul, iar mesajul va fi eliminat într-un build viitor.
 • Nu toate adaptoarele sunt acceptate încă – mai mult vor fi adăugate într-un viitor update.
 • În această actualizare, nu veți vedea un indicator vizual când sunteți conectat, așa că, dacă doriți să verificați că funcționează, puteți dezactiva Wi-Fi și datele mobile.
 • Windows 10 Mobile suportă configurarea proxy pentru conexiuni Wi-Fi și VPN. Suportul proxy pentru conexiuni LAN va fi disponibil într-un build viitor.

Experiență îmbunătățită pe ecranul de blocare

 • Butonul Back are rol de activare a camerei foto cât sunteți pe ecranul de blocare: Când telefonul este blocat, butonul back de pe bara de navigare este acum înlocuit cu un buton al camerei. Acum puteți să apăsați pe acest buton pentru 2-3 secunde pentru a lansa aplicația Cameră foto din ecranul Blocare.  Valabil doar pe telefoanele mai noi, cu bara de navigare software, nu pentru cele cu butoane fizice.

Camera button on lock screen

 • Controalele media apar acum în partea de sus a ecranului de blocare: acum, în timp ce ascultați muzică, aveți posibilitatea de a controla redarea (piesă anterioară – pauză – piesă următoare) direct de pe ecranul de blocare. În captura mea ascultam la radio, de aceea nu se văd controalele înainte-înapoi. Dacă aprindeți ecranul telefonului, comenzile media vor fi afișate în partea de sus a ecranului de blocare:

Enhanced Lock Screen

Comentarii în Hub-ul Feedback

 • La fel ca pe PC, acum puteți comenta la feedback și din interiorul Hub-ului Feedback de pe telefon.  Comentariile și răspunsurile inginerilor Microsoft sunt și ele afișate, iar acum, pe lângă posibilitatea de a vota, puteți scrie comentarii la feedback.

Feedback Hub Comments

Preview-ul pentru ”Mesagerie peste tot” (Messaging Everywhere) vine curând

Microsoft va oferi curând un preview pentru caracteristica Messaging Everywhere pentru Windows 10, care vă va permite să trimiteți și să primiți mesaje text de pe telefonul propriu și de pe PC-uri cu Windows 10. Opțiunile pentru această funcție vor fi prezente doar în aplicația de mesaje de pe PC, nu și în cea de pe mobil. Pentru ca această experiență să poată fi testată este necesar un build Windows 10 Mobile mai nou.

Probleme rezolvate pentru Windows 10 Mobile

 • În timp ce a analizat problemele care afecetează precizia de tastare pe telefoanele insiderilor, Microsoft a descoperit că multe dicționare ale utilizatorilor conțineau cuvinte incorecte sau că fișierele-dicționar au fost corupte în timp. Pentru a rezolva această problemă, acest build va reseta dicționarele utilizatorilor de pe telefoane.  Dacă bănuiți că dicționarul personalizat interferează cu tastarea eficientă pe telefonul propriu, îl puteți curăța manual oricând, din Setări –> Confidențialitate –> Vorbire, inking și scriere, unde trebuie să selectați Stop getting to know me, Turn off, Start getting to know me, Turn on. Microsoft a adăugat și un context nou în Hub-ul Feedback, pentru ca utilizatorii să poată raporta problemele referitoare la sugestiile de tastare sau corectare automată. Acest feedback se poate oferi acum în secțiunea poate fi găsit în categoria Input and Interaction Methods.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca ecranul să pâlpâie în timp ce se viziona un film pe tot ecranul sau la prima lansare a aplicație Cameră foto.
 • S-a modificat gradarea nivelului de volumul pentru alarme bazate pe melodiile utilizatorului. Volumul inițial va fi redus cum era pe Windows Phone 8.1, dar va crește mai repede.
 • S-a actualizat logica pentru notificările tip memento și alertă astfel încât dacă răspundeți la un apel în timp ce este vizibilă cel puțin o notificare, nu mai trebuie să eliminați notificările pentru a putea încheia apelul. Acum veți vedea banner-ul pentru apelul în derulare deasupra de bannerele notificărilor, și atingerea acestuia în timpul convorbirii va ocoli orice notificare existentă, fără a fi nevoie să o eliminați mai întâi.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca redarea Netflix să se întrerupă la apăsarea butoanelor fizice de volum.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca istoricul de tastare să fie peirdut pentru utilizatorii chinezi după repornire, precum și o problemă care făcea ca tastatura chineză cu 12 taste să crape daca se tasta „erbo” (㜦).
 • S-a rezolvat o problemă care făcea telefonul să se blocheze în timpul glisării de la Start la lista Toate aplicațiile după ieșirea din modul Continuum.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca redarea de muzică să se oprească uneori, la câteva minute după ce telefonul a fost blocat sau ecranul a fost stins.
 • S-a rezolvat o problemă care ca tastatura să dispară după atingerea primei taste după ce s-a interacționat cu bara de aplicații.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca în cazul în care utilizatorul încerca să șteargă și să rescrie peste o auto-corecție rezultatul ar fi fost din nou corectat automat.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca blocarea și deblocarea rapidă a telefonului cu Centrul de acțiuni deschis făcea ca Start să se blocheze sau să se încarce greu.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca tastatura să apară complet neagră când se răspundea unui SMS direct din Centrul de acțiuni peste ecranul de blocare.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca în cazul în care utilizatorii alegeau imaginea Bing ca fundal pentru ecranul de blocare, imaginea afișată să fie de fapt fundalul implicit din Windows 10 Mobile.
 • S-a introdus sigla Windows deasupra ecranului de pornire în comutatorul de activități.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca soneria activată de primirea unui apel să fie întreruptă de o notificare SMS primită în același timp.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca numele aplicației pe dala din Start să fie trunchiat, chiar dacă exista spațiu disponibil pentru afișarea acestuia.
 • S-a rezolvat o problemă care făcea ca pe controlul de volumului de pe ecran să fie afișate căștile chiar dacă acestea sunt deconectate.
 • Textul de notificare din bannere și din Centrul de acțiune va scala și el acum proporțional cu setarea Scalare Text din Ușurință acces.

Probleme cunoscute

 • Limbile și pachetele de vorbire suplimentare nu pot fi descărcate și vor prezenta mesaje de eroare din cauza unor probleme interne, care țin – probabil – pe serverele Microsoft.
 • Se investighează o problemă care face ca aplicația Cameră foto să se închidă când accesați Camera Roll din acesta.
 • Există o problemă care face ca aplicațiile să fie duplicate în lista Toate aplicațiile. Aplicațiile sunt afișate ca fiind în așteptarea instalării chiar dacă sunt deja instalate și utilizabile. De asemenea, este posibil să vedeți unele aplicații blocate în magazin.
 • Este posibil să vedeți simboluri pătrate în anumite aplicații atunci când se utilizează unele dintre noile emojis – problema se va rezolva într-un build viitor.
 • În unele cazuri, utilizatorii s-ar putea confrunta cu nefuncționarea tastelor spațiu sau introducere (Enter) de pe tastatură. Dacă vi se întâmplă, mergeți în lista Toate aplicațiileapăsați 2-3 secunde pe orice aplicație de acolo până apare meniul contextual. Aceasta va rezolva problema tastelor spațiu și introducere. Dacă acest remediu nu funcționează, va trebui să reporniți telefonul.
 • UPDATE: un bug din acest build împiedică lansarea Tweetium.
 • UPDATE: Facebook Messenger nu se poate lansa nici din Start nici din lista Toate aplicațiile. Ca soluție alternativă, puteți porni Facebook Messenger din aplicația Facebook sau prin Cortana. De asemenea, puteți apăsa pe notificările de la Facebook Messenger pentru a deschide aplicația. Acest bug afectează numeroase alte aplicații Windows Phone 8.1, cum ar fi WeChat, Transfer de date sau UC Browser.
Back To Top
Search