Img0-4K

Să ne lămurim din start: din postarea inițială Microsoft semnată de Gabe Aul pe Blogging Windows reieșea că pentru orice persoană care se înscrie până pe 29 iulie în programul Windows Insiders cu un cont Microsoft  și instalează Windows 10 Insider Preview build 10130 sau mai recent pe curat Windows 10 RTM va rămâne activat pe acel PC. Ulterior pagina a fost modificată pentru clarificare.

Inițial: Windows 10 RTM se activează și rămâne activat pentru toți Windows Insiders

Spre bucuria multora, care au scris titluri foarte click-abile cu acest prilej, din ce scrisese Gabe Aul rezulta că Windows 10 RTM rămâne activat pe PC, gratuit chiar dacă nu se pornea de la o licență Windows 7 sau Windows 8.1 !
Personal am fost mai mult decât sceptic, dar informația publicată pe blogul Windows este oficială, și se presupune că trebuie să fie credibilă. Pentru a mă asigura că am înțeles corect am verificat informațiile inițial discutând cu mai mulți Most Valuable Professionals (MVPs) și am primit confirmări de la toți că am înțeles corect.
Articolul lui Gabriel Aul, pe care l-am prezentat și eu pe larg aici, este sau nu este o greșeală de PR sau de marketing ? El spunea inițial că oricine instalează înainte de 29 iulie 2015 build-ul 10130 sau un build mai nou și îl asociază cu contul Microsoft cu care s-a înscris în programul Windows Insider primește Windows 10 RTM gratuit.
Același Gabe Aul confirma și pe Twitter:


Treaba este că nu se spune nicăieri în clar că Windows este gratuit. Gabe Aul a scris inițial următoarele pe blogul Microsoft:

Windows Insiders running the Windows 10 Insider Preview (Home and Pro editions) with their registered MSA connected to their PC will receive the final release build of Windows 10 starting on July 29th. This will come as just another flight. I’ve gotten a lot of questions from Windows Insiders about how this will work if they clean installed from ISO. As long as you are running an Insider Preview build and connected with the MSA you used to register, you will receive the Windows 10 final release build and remain activated. Once you have successfully installed this build and activated, you will also be able to clean install on that PC from final media if you want to start over fresh.
ADICĂ:
Participanții la programul WINDOWS INSIDER care rulează WINDOWS 10 INSIDER PREVIEW (edițiile HOME și PRO) cu contul asociat programului conectat de pe acel PC vor primi build-ul final Windows 10 începând cu 29 iulie. Acesta va veni ca oricare alt build. Am primit foarte multe întrebări de la insideri despre cum va funcționa asta pentru instalările de la zero folosind imagini iso. Atâta vreme cât rulați un build Insider Preview și sunteți conectați cu contul Microsoft pe care l-ați folosit la înscrierea în program, veți primi build-ul WINDOWS 10 FINAL și acesta va rămâne activat. Odată ce ați instalat și activat acest build final pe aceL PC, veți putea de asemenea să îl reinstalați pe curat pe acel PC pornind de la un kit cu versiunea finală dacă vreți să faceți o instalare curată.

Citit atent, mesajul inițial al lui Aul spunea că Windows 10 RTM rămâne activat pentru Windows Insiders pe acel PC și că odată activat, ulterior poate fi reinstalat pe curat și se va activa din nou.
Dar nu scria nicăieri ”licență” și nu sunt nicăieri termeni legali, lipsiți de ambiguitate.
Cu toate acestea, potrivit celor spuse inițial, Windows 10 RTM astfel obținut s-ar fi putut folosi mai departe și ar fi fost activat.

UPDATE 1: acum mesajul lui Gabe Aul din același articol sună așa:

As long as you are running an Insider Preview build and connected with the MSA you used to register, you will receive the Windows 10 final release build. Once you have successfully installed this build, you will also be able to clean install on that PC from final media if you want to start over fresh. It’s important to note that only people running Genuine Windows 7 or Windows 8.1can upgrade to Windows 10 as part of the free upgrade offer.*
ADICĂ
Atâta vreme cât rulați un build Windows Insider Preview conectat cu contul Microsoft folosit pentru înscriere în program, veți primi build-ul final Windows 10. Odată ce ați instalat acest build, îl veți putea instala și de la zero folosind un disc de instalare dacă vreți să faceți o instalare curată. Este important de notat că doar persoanele care rulează WINDOWS 7 SAU WINDOWS 8.1 ORIGINAL (GENUINE) vor putea face upgrade la Windows 10 ca parte a ofertei de upgrade gratuit. *

Acum, mesajul modificat spune că este important de notat că doar persoanele care rulează Windows 7 sau Windows 8.1 Genuine vor putea face upgrade gratuit la Windows 10 ca parte a ofertei de upgrade gratuit.
Asteriscul de mai sus trimite la subsolul paginii, unde scrie așa:

*More information about the free upgrade offer can be found at Windows.com.

Pe windows.com la subsol scrie așa:

1Windows Offer Details

Yes, free! This upgrade offer is for a full version of Windows 10, not a trial. 3GB download required; standard data rates apply. To take advantage of this free offer, you must upgrade to Windows 10 within one year of availability. Once you upgrade, you have Windows 10 for free on that device.

Windows 10 Upgrade Offer is valid for qualified Windows 7 and Windows 8.1 devices, including devices you already own. Some hardware/software requirements apply and feature availability may vary by device and market. The availability of Windows 10 upgrade for Windows Phone 8.1 devices may vary by OEM, mobile operator or carrier. Devices must be connected to the internet and have Windows Update enabled. Windows 7 SP1 and Windows 8.1 Update required. Some editions are excluded: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise, and Windows RT/RT 8.1. Active Software Assurance customers in volume licensing have the benefit to upgrade to Windows 10 enterprise offerings outside of this offer. To check for compatibility and other important installation information, visit your device manufacturer’s website and the Windows 10 Specifications page. Additional requirements may apply over time for updates. Security and features are kept automatically up-to-date which is always enabled. See the Windows 10 How to Upgrade page for details.

 
Nu o să mai traduc tot acest citat, importantă este partea cu roșu. Acel How-To upgrade page unde suntem trimiși nu spune (cel puțin nu încă) nimic despre Windows 10 RTM pentru insideri ca fiind sau nu gratuit.

UPDATE 2: MODIFICAREA MODIFICĂRII

Traduc direct ce spune ultima versiune a articolului semnat de Gabe Aul pe Blogging Windows:

Esența este aceasta:

  • Doriți să continuați ca Windows Insider și să primiți build-uri după 29 iulie ?
  • Sau doriți să faceți upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1 Genuine pe care ați avut build-uri Windows 10 Insider Preview la versiunea Windows 10 RTM și să ieșiți din programul Windows Insider ?

“Voi continua ca Windows Insider” Dacă doriți să continuați ca Windows Insider după 29 iulie nu aveți nimic de făcut. V-ați înscris deja și ați primit build-uri prin Fast sau Slow Ring, în funcție de opțiunea aleasă. Aceasta este o versiune de test și este activată cu o cheie specifică unei versiuni de test. Fiecare build va expira după un timp, dar veți primi în continuare build-uri noi așa încât ănainte ca versiunea curentă să expire să fiți deja pe un build mai nou. De vreme ce continuăm programul Windows Insider Program veți putea continua să primiți build-uri iar aceste build-uri vor continua să  fie activate sub termenii din programul Windows Insider. Oferim imagini ISO pentru aceste build-uri pentru revenirea din situații cu probleme serioase dar aceste imagin conțin tot build-uri de test. Ca parte a programului vom upgrada Insiderii în toate scopurile și modurile la același build pe care alți clienți îl primesc pe 29 iulie, dar acesta va fi doar un build din seria de build-uri Windows Insider, iar cei care rămân în program vor primi pur și simplu următorul build.
“Vreau să ies din Windows Insider pe 29 iulie.” Dacă decideți să ieșiți din program și să faceți upgrade la build-ul final din 29 iulie veți fi subiectul acelorași termeni și condiții care guvernează oferta* care a fost extinsă pentru toți clienții care au Windows 7 și 8.1 Genuine. Aceasta nu este o cale de a obține licențe pentru sisteme cu Windows XP sau Windows Vista. Dacă sistemul dumneavoastră este upgradat de la o licență Genuine Windows 7 sau Windows 8.1 va rămâne activat, dar dacă nu, va trebui să reveniți la versiunea anterioară a sistemului de operare sau să achiziționați o licență Windows 10 nouă. Dacă nu reveniți sau dacă nu cumpărați o lcență Windows 10 nouă build-ul va expira.
Sperăm ca majoritatea participanților din programul Windows Insider care au fost alături de noi de când am anunțat programul să meargă mai departe și în această idee am scris articolul inițial despre schimbările care urmează pentru acest program. Îmi pare rău dacă acesta a creat confuzii cu privire la cine este sau nu eligibil pentru oferta de upgrade gratuit la Windows 10, dar sperăm că paragrafele de mai sus ajută la clarificare.

 Concluziile mele

Am fost și eu la fel de încurcat ca și majoritatea utilizatorilor Windows de toate aceste anunțuri neclare pe care Microsoft le-a făcut pe parcursul ultimelor luni cu privire la Windows 10. Am căutat să le înțeleg dar nu am reușit de fiecare dată și m-am simțit și mai încurcat în toate aceste ultime zile când am indus în eroare și pe alții din cauza mesajelor neclare pe care le-am primit și eu. Pentru aceasta îmi cer scuze. Vreau însă să vă reamintesc reacția mea inițială la acest anunț, anume că am insistat foarte mult să conving utilizatorii din comunitățile online că Windows 10 nu va fi gratuit dacă nu se pornește de la o licență Genuine Windows 7 sau 8.1. Ceea ce până la urmă s-a și confirmat.
Concluzia mea este că Microsoft nu ar trebui să mai lanseze niciodată public asemenea comunicări total neclare și nefolositoare cum au fost aceea a lui Terry Myerson și cum a fost inițial aceea a lui Gabe Aul făcută vinerea trecută pe Blogging Windows. Aceste comunicări nu fac decât să creeze confuzie în rândul utilizatorilor și să scadă popularitatea Microsoft în rândurile acestora. Ca să nu mai vorbim despre modul în care marile companii cu care Microsoft are afaceri se vor uita la modul ambiguu în care Microsoft comunică public, chiar dacă este vorba despre zona utilizatorilor finali ”de acasă”. Sper ca asemenea lucruri să nu se mai repete.
[su_panel background=”#ffeea0″ color=”#000000″ border=”2px dashed #ff8e12″ shadow=”0px 0px 0px #eeeeee” radius=”2″]Simplu și la obiect – cei care rămân în programul Windows Insider vor primi build-uri mai departe, cei care ies pe 29 iulie și nu au avut Windows cu licență nu vor primi Windows 10 gratuit, iar cei care au avut Windows 7 SP1 sau Windows 8.1 Update și ies pe 29 iulie după ce instalează Windows 10 RTM vor avea licență legală pe PC-uri.[/su_panel]

Back To Top
Search