Big_a75a15dfd738b8e8898ced0948a376cd19e612281

Avem din nou de-a face cu un zvon care se adeverește: Microsoft a confirmat pe site-ul MSDN că Windows 10 sare de la versiunea internă 6.4 la 10. Compania a decis să alinieze numele produsului cu versiunea internă, pentru prima oară de la mijlocul anilor 90 încoace.

Aceasta este o decizie importantă, pentru că are efecte asupra compatibilității aplicațiilor, posibil și asupra site-urilor. Acesta este și motivul pentru care Microsoft a amânat atât de mult aplicarea unei astfel de măsuri.
Pentru utilizatorul final, versiunea utilizată intern este mai puțin relevantă, dar ea este foarte utilă pentru Microsoft, pentru dezvoltatorii software și pentru companii, ea evidențiind anumite diferențe între produse și update-uri.
La primele versiuni Windows, lucrurile erau ușoare pentru că Windows 3 era chiar versiunea 3.0 a sistemului de operare iar Windows 3.11 for Workgroups era chiar Windows 3.11.
Lucrurile nu au mai fost la fel de la Windows 95, care a fost inițial Windows 4.0, și s-au complicat și mai mult odată cu combinarea bazelor sistemului de operare MS-DOS și NT în ceea ce s-a numit ulterior Windows XP și a avut versiunea … 5.1. De fapt schimbarea majoră de versiune internă  și de platformă a fost cu Windows 2000, versiune internă 5.0.
Din punctul de vedere al compatibilității aplicațiilor, software-ul proiectat pentru Windows 2000 a funcționat în continuare fără probleme de compatibilitate și pe Windows XP
Windows Vista a avut versiunea 6.0 și a fost o versiune Windows care a adus schimbări majore, printre care modularizarea componentelor și a fost baza, ca platformă, pentru Windows 7 și Windows 8.
Windows 7 a fost de fapt versiunea 6.1, Windows 8 – 6.2 iar Windows 8.1 versiunea 6.3. Revenind la utilizatorul final, din perspectiva acestuia, Windows Vista a fost o schimbare majoră, atât ca aspect, cât și ca necesar hardware, iar Windows 7 a adus și el schimbări de aspect dar nu la cerințele hardware.
Windows 7 a fost o versiune importantă pentru utilizatori, ca performanțe și confort în utilizare, dar nu a fost un update major pentru platforma introdusă de Windows Vista.
La fel, nici Windows 8 sau 8.1 nu au adus schimbări majore pentru platforma Windows în sine.
La rândul lor, schimbările din Windows 10 – deși sunt importante din multe puncte de vedere – sunt prezente doar în anumite module, nefiind însă unele globale. Astfel, dacă ar fi să ne bazăm pe modalitatea de alocare a versiunii interne, Windows 10 ar putea fi catalogat drept Windows 8.2 și versiunea internă 6.4.

Bun, în toată această confuzie, care este explicația ? 

Microsoft a dorit această schimbare pentru a scoate în evidență anumite lucruri speciale din noua versiune, printre care aceea care face posibilă utilizarea aceleiași platforme pe toate dispozitivele, de la Internet of Things, telefoane, tablete, PC-uri, până la Xbox și altele.
Schimbarea semnificativă a numărului versiunii interne la versiunea 10, dar și saltul denumirii produsului de la Windows 8(.x) la Windows 10 mai semnalează – printre altele – și schimbarea modului de upgrade pentru Windows.
Vă reamintesc, Windows 10 este ultima platformă majoră Windows în sensul acceptat anterior. Toate upgrade-urile de aici încolo se vor face ”din mers” și ”în continuu”, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor avea mereu cea mai nouă și actuală versiune Windows, similar cu ceea ce avem acum cu aplicațiile Office din suita Office 365.
Partea importantă de reținut este aceea că schimbarea numărului de versiune de la 6.4 (care a fost folosit până nu de mult în build-urile Technical Preview) la 10 va afecta multe programe și aplicații, care vor trebui modificate și actualizate pentru compatibilitate.
Dacă programele și aplicațiile curente verifică versiunea internă Windows și găsesc noua valoare, 10, fără a ști cum să ”reacționeze”, vor exista aceste probleme de compatibilitate.
Partea bună în toată povestea aceasta aparent încurcată pentru dezvoltatori este că anunțul cu privire la schimbarea versiunii interne este făcut cu luni bune (cel puțin șase luni) înainte de versiunea ”prime time” a viitorului sistem de operare, Windows 10. Astfel, toți dezvoltatorii au timp mai mult decât suficient pentru a-și adapta și testa aplicațiile și programele.

Back To Top
Search