Windows_10_technical_preview_windows_10_logo_microsoft

Numărătoarea inversă pentru 21 ianuarie continuă și a mai apărut o veste. Știm deja că atunci este așteptat un nou build Windows 10 Technical Preview, numit de unii Consumer Preview.

Build-urile de până acum au vizat o audiență ceva mai tehnică, dar se pare că de această dată build-ul este destinat utilizatorilor finali mai puțin avansați, mai ales prin setul de caracteristici pe care se pare că le va aduce. Nu voi dezvolta aici subiectul, ci într-o recapitulare separată pe care o voi face curând.
Ceea ce mi-a atras atenția zilele acestea urmărind feedback-ul primit de Microsoft de la Windows Insiders este opinia generală că upgrade-urile de la un build la altul făcute prin secțiunea specială din aplicația PC Settings sunt greoaie.
Și pot confirma că această experiență a fost greoaie după ce am trecut prin ea atât în mașini virtuale, cât și pe PC-ul principal, un Core i7 de generația a 4-a cu SSD și 16 GB de RAM.
Acesta pare să fie și motivul pentru care Microsoft ar fi decis să schimbe canalul prin care va furniza viitoarele build-uri, inclusiv pe cel din 21 ianuarie, trecând la Windows Update și pe PC-uri.
În formula anterioară, la capătul de linie Microsoft, tot Windows Update a fost infrastructura pentru livrarea build-urilor de până acum, dar pe PC-uri, aplicația client (receptor) a fost PC Settings.
Cu aceeași ocazie Microsoft mai răspunde și altor sugestii de la utilizatori, oferind imagini ISO de sine stătătoare pentru noul build și – foarte probabil – ulterior pentru cele care vor urma. Aceasta va înlesni instalarea pe curat de la cel mai nou build, fără a mai fi necesare upgrade-uri intermediare, care ar consuma inutile enorm de multă lățime de bandă Internet.
Imaginile ISO vor fi disponibile imediat ce noul build apare, în Fast Ring (adică pe ciclul rapid de update-uri, folosit de aproximativ 10% dintre cei care testează în prezent Windows 10 Technical Preview).
Dacă nu ați mai testat Windows 10 până acum, Fast Ring este ciclul rapid în care testerii (Windows Insiders) au acces mai rapid la build-uri mai noi, dar riscă să se confrunte cu mai multe probleme după instalarea acestora, ele nefiind suficient de mult testate intern de Microsoft înainte de lansare.
Pe de altă parte, Slow Ring este ciclul de update-uri mai lent prin care build-urile sunt furnizate mai rar, ele fiind și stabile, fiind deja testate mai bine decât în Fast Ring la lansare.
Alegerea dintre Fast și Slow Ring aparține celui care vrea să testeze.
În decembrie, din cauza unui anumit build intermediar cu probleme, multă lume ”a dat înapoi” de la Fast la Slow Ring. Mai exact, pentru unii utilizatori au fost probleme de stabilitate din cauza unor scăpări de memorie, care forțau utilizatorii să repornească periodic File Explorer sau chiar PC-ul cu totul.
Veștile de mai sus au venit chiar de la Gabe Aul, responsabilul programului Windows Insiders, care a oferit aceste informații pe Twitter, răspunzând la diverse întrebări.

Întrebat despre data lansării imaginilor ISO asociate următorului build Windows 10, Aul a spus că aceasta va fi anunțată pe 21 ianuarie.

Back To Top
Search