Windows 7 Search

Indexarea fișierelorCăutarea din Windows 7 este mult superioară celei din Windows XP. În loc să fii nevoit să instalezi un program extern, cum ar fi Copernic sau Google Desktop pentru o căutare rapidă a fișierelor sau a conținutului fișierelor, în Windows 7 ai totul la dispoziție direct din sistemul de operare.

Funcția de indexare se ocupă de catalogarea fișierelor și a conținutului celor mai comune tipuri de fișiere, ceea ce, pentru utilizatorul obișnuit acoperă toate necesitățile. Dacă este nevoie de indexarea unor tipuri speciale de fișiere, se pot instala niște extensii suplimentare, numite filtre.

În Windows 7, motorul integrat de indexare este foarte puternic și foarte flexibil, și poate fi configurat ușor pentru a indexa tipurile de fișiere cu care operăm frecvent, dar și locațiile care vor fi indexate. Află în continuare cum se poate face această configurare.

Imediat după instalarea sistemului de operare, Windows 7 indexează cîteva locații standard, unde utilizatorul ar urma să își stocheze în mod obișnuit fișierele. Aceste locații includ toate bibliotecile de fișiere, tot ceea ce se găsește în folderul tău de utilizator și mesajele de e-mail din Windows Live Mail/Outlook, istoricul navigării și link-urile Favorite din Internet Explorer, și link-urile din meniul Start. Dacă aceste locații nu sunt suficiente, poți adăuga oricînd și altele, inclusiv din rețele sau de pe unități externe.

Deschide Indexing Options

Dialogul Indexing Options poate fi afișat cautînd indexing în meniul Start.

Dialogul Indexing Options

Pentru a gestiona locațiile indexate, apasă butonul Modify.

Locații indexate

 Dacă închizi această fereastră și revii la cea anterioară, apasă pe Advanced pentru a deschide opțiunile avansate :

 Opțiuni avansate - setări index

 În funcție de numărul fișierelor aflate într-o locație, poate dura ceva timp pînă cînd acestea vor fi catalogate. Dacă observi că anumite tipuri de fișiere nu sunt indexate, poți adăuga extensia la lista tipurilor de fișiere de indexat. Pentru aceasta trebuie ca în fereastra anterioară să apeși Advanced și să deschizi tabul File types :

Opțiuni avansate - setări tipuri fișiere și mod indexare

Trebuie reținute cîteva recomandări pentru o bună funcționare a motorului de indexare și regăsirea rapidă a fișierelor fără îngreunarea sistemului.

  • nu alege indexarea completă a calculatorului, pentru că fișierele vor fi găsite foarte greu, încet, într-un index care conține multe date inutile.
  • nu este cazul să indexăm fișierele din folderele de sistem și
  • nu este cazul să indexezi conținutul tuturor tipurilor de fișiere, ci doar al celor care conțin text util, nu neapărat editabil.

Dacă este corect configurat, motorul de indexare din Windows va fi foarte eficient și vă va scuti de căutarea manuală, total neproductivă a fișierelor.

Care este experiența voastră cu Windows Desktop Search ?

Back To Top
Search