Windows 8 Logo

Microsoft a publicat recent versiunea Consumer Preview (Beta) a viitorului sistem de operare Windows 8. Pentru a descărca direct imaginea ISO cu această versiune, folosește acest link:

Link-uri directe pentru descărcarea Windows 8 Consumer Preview (Beta) de la Microsoft

Link-urile au fost retrase, descărcarea nu mai este disponibilă.

Ca la fiecare versiune nouă a unui sistem de operare, sunt multe întrebări (și e firesc să fie așa) și despre Windows 8 Consumer Preview. Iată în continuare câteva întrebări frecvente (poate cele mai răspândite) și răspunsurile la ele.

[box type=”info”]

1. De ce se numește Windows 8 Consumer Preview ? Nu e versiunea Beta a Windows 8 ?

Ba da, Windows 8 Consumer Preview este versiunea Beta a Windows 8. Microsoft folosește numele de ”Consumer Preview” pentru că nu dorește să creeze confuzii, întrucât sensul termenului beta s-a schimbat destul de mult în ultimii ani.

Ca și în cazul Windows 7, dacă echipa Windows condusă de Steven Sinofsky lansează o versiune beta a Windows 8, se poate spune că această versiune beta este aproape completă ca și caracteristici funcționale și că interfața ar mai putea suferi și ea unele modificări, dar nimic radical. (Nu discutăm aici despre versiunea ARM, care nu este gata)

[/box][box type=”info”]

2. Este Windows 8 Consumer Preview stabil ? Pot să-l folosesc pe sisteme de lucru ?

Deoarece este o versiune beta a Windows 8, este foarte probabil să apară erori și probleme de compatibilitate . Mai mult, este foarte posibil să nu existe drivere compatibile pentru unele periferice și componente.

Pentru cei care folosesc PC-ul doar pentru email, navigare pe web, alte activități obișnuite, simple, de rutină, Windows 8 Consumer Preview poate fi o experiență plăcută, dar este departe de experiența stabilă și fiabilă pe care o avem cu la Windows 7.

[/box][box type=”info”]

3. Care sunt cerințele de sistem pentru Windows 8 Consumer Preview?

Cerințele de sistem pentru Windows 8 Consumer Preview sunt aceleași ca și în cazul Windows 7. 

Vezi și acest articol pentru detalii: 

Despre cerințele hardware pentru Windows 8

[/box][box type=”info”]

4. Am deja Windows instalat pe calculator. Pot face upgrade la Windows 8 Consumer Preview ?

Da, se poate face upgrade la Windows 8 Consumer Preview de la Windows XP, Vista, Windows 7 sau Windows 8 Developer Preview dar există unele limitări.

Upgrade de la Windows 8 Developer Preview:

Dacă faci upgrade de la Windows 8 Developer Preview la Windows 8 Consumer Preview, vei putea păstra conturile de utilizator și fișierele dar nu se pot păstra programele instalate și nici setările Windows.

Upgrade de la Windows 7:

Dacă faci upgrade de la Windows 7 la Windows 8 Consumer Preview, vei putea păstra conturile de utilizator și fișierele, programele instalate și setările Windows.

Upgrade de la Windows Vista:

Dacă faci upgrade de la Windows Vista la Windows 8 Consumer Preview, vei putea păstra conturile de utilizator și setările Windows dar programele instalate nu vor fi păstrate.

Upgrade de la Windows XP:

Dacă faci upgrade de la Windows XP la Windows 8 Consumer Preview, vei putea păstra conturile de utilizator și fișierele, dar setările Windows și programele instalate nu se păstrează.

[/box][box type=”info”]

5. Să fac upgrade sau să instalez pe curat/separat Windows 8 Consumer Preview ?

Dacă instalezi Windows 8 Consumer Preview pe o partiție separată și vrei să ai dual-boot cu versiunea Windows curentă, poate fi o idee bună. De exemplu, dezinstalarea acestei versiuni nu va afecta sistemul de operare anterior, ceea ce poate fi un argument important.

Personal nu sunt adeptul dual-boot din mai multe motive, poate cel mai adesea evit acest sistem pentru că nu ajung niciodată de fapt pe sistemul de operare nou instalat când folosesc calculatorul pentru muncă, iar ideea de a instala toate programele și pe partiția cu noul sistem de operare nu îmi surâde niciodată.

[/box] [box type=”tip”]

Sfat wfl.ro:

Dacă trebuie neapărat să faci un upgrade, singura variantă convenabilă este a unui upgrade de la Windows 7. În rest, recomand instalarea pe curat, prin formatare, pentru cele mai bune rezultate. Desktopul meu cu procesor Dual Core la 3,1 GHz și 4 GB RAM se comportă excelent după instalarea pe curat, iar laptopul Acer Aspire 5735z (Dual Core la 2,2 GHz și 4 GB RAM) funcționează bine după upgrade-ul de la Windows 7.

[/box][box type=”info”]

6. Dacă fac upgrade de la versiunea Windows curentă la Windows 8 Consumer Preview, voi mai putea dezinstala Windows 8 Consumer Preview în viitor pentru a reveni la versiunea anterioară ?

Nu, această variantă nu este posibilă. Versiunea anterioară va trebui reinstalată de la zero.

[/box][box type=”info”]

7. Cum pot instala Windows 8 Consumer Preview într-o mașină virtuală gen VMware Workstation, VirtualBox, Virtual PC, etc ?

Instalarea unui produs pentru testare într-o mașină virtuală este o idee foarte bună, pentru că te ajută să îți faci o idee înainte de a instala efectiv pe hardware.

Voi reveni cu un articol despre instalarea Windows 8 într-o mașină virtuală.

[/box][box type=”info”]

8. La instalare mi se cere o cheie de produs. De unde pot lua și eu una ?

Dacă Windows 8 Developer Preview avea cheia instalată automat, în cazul Consumer Preview trebuie inserată cheia de produs, dar numai dacă instalezi de pe CD sau stick USB bootabil, ambele realizate din ISO-urile de la Microsoft. Există două chei universale oferite chiar de Microsoft:

NF32V-Q9P3W-7DR7Y-JGWRW-JFCK8 

DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J

[/box][box type=”info”]

9. Ce programe vor funcționa sub Windows 8 Consumer Preview? Sunt și programe cu probleme ?

Aproape toate programele curente care rulează pe Windows 7 funcționează și sub Windows 8 Consumer Preview. Dar am remarcat și câteva care la ora actuală nu au versiuni perfect compatibile. Bit Defender Internet Security 2012 trebuie reinstalat pe Windows 8 iar Diskeeper 2012 nu funcționează deloc. Microsoft a publicat aici o listă consistentă de dispozitive și programe compatibile, care este permanent actualizată.

[/box][box type=”info”]

10. Când expiră Windows 8 Consumer Preview ?

Data este 15 ianuarie 2013. De la acea dată, autentificarea în contul de utilizator nu va mai fi posibilă.

[/box]

Nu am pretenția de a fi epuizat subiectul. De aceea, întrebările tale sunt binevenite la comentarii.

Back To Top
Search