Windows 8Știm cu toții cît de importantă este interfața cu utilizatorul pentru succesul unui program și chiar al unui sistem de operare. Se pare că Microsoft ne pregătește pentru Windows 8 o interfață 3D, cu nume de cod Wind, care va rula exclusiv pe PC-uri cu plăci video discrete (dedicate). Un site italian a publicat informații neconfirmate, dar deosebit de interesante despre Windows 8.

Astfel, noul sistem de operare va fi oferit, ca și Windows 7, în versiuni pe 32 și pe 64 de biți și – pentru că interfața clasică va fi abandonată – va avea două tipuri de interfață cu utilizatorul (GUI).

  • Prima dintre ele,  cu nume de cod Wind este 3D și funcționează cu monitoare obișnuite. Ea ar urma să fie disponibilă doar pentru Windows 8 pe 64 de biți. Wind va fi dezvoltată pornind de la Aero Peek și va rula inițial doar pe laptopuri high-end și pe desktopuri cu plăci video dedicate, pentru că va cere aproximativ 180 MB Video RAM. Microsoft va încerca să micșoreze cerințele hardware.
  • A doua interfață este bidimensională și va fi singura interfață disponibilă în versiunile pe 32 de biți.

Wind va fi o interfață dinamică, și se va adapta cerințelor utilizatorului pe două direcții principale:

  • Prima corespunde unui scenariu în care Windows va crea automat shortcut-uri către anumite programe/aplicații frecvent folosite atunci cînd aceste link-uri sunt necesare în anumite contexte.
  • A doua adaptează interfața Windows 8 după rutina zilnică de activități ale utilizatorilor.

La capitolul gestionarea energiei, site-ul italian mai arată că în Windows 8 hibernarea sistemului s-ar face extrem de rapid, în 3 pînă la 6 secunde, cu salvarea documentelor și aplicațiilor deschise. Datele din memorie nu mai sunt scrise integral pe hard disc, ci doar acele informații care readuc sistemul în stare de funcționare anterioară.

Pentru sistemul de fișiere, Windows 8 va ști din start să folosească inteligent unitățile Solid State Drive (SSD) pentru a le prelungi durata de viață și pentru a reduce consumul de memorie RAM.

Aceste informații pot fi pure speculații, e adevărat. Indirect apare, însă , un indiciu potrivit căruia nu ar fi doar zvonuri. Driverele NVidia Quadro Graphics (versiunea 265) includ o referință explicită la Windows 8, în versiunea pe 64 de biți a driverului.

Se pare ca 2011 va fi un an cît se poate de interesant, pentru că pornim cu toții la vînătoare de vești despre Windows 8, în așteptarea primului beta.

Back To Top
Search