Știu, the thrill isn’t gone yet cu Windows 7, de abia se învață lumea cu el, dar iată că au apărut primele vești despre Windows 8. Un set de slide-uri dintr-un document trimis de Microsoft partenerilor producători de PC-uri dezvăluie mai multe lucruri interesante. Desigur, acestea sunt elemente generale și se pot schimba pe parcurs.


Poate cel mai interesant lucru este că suntem la un an distanță de prima versiune beta Windows 8. Potrivit lui Paul Thurrott, Microsoft plănuiește să finalizeze noul produs la jumătatea lui 2012. Versiunea beta este așteptată la jumătatea anului viitor și va fi publică la sfîrșitul lui 2011.
În prezent, cei de la Microsoft alcătuiesc planul de lucru pentru Windows 8, se identifică obiectivele de ansamblu pentru noul produs și se stabilesc direcțiile de lucru. Aceste teme de lucru vor fi identificate cu ajutorul unor scenarii și apoi vor deveni caracteristici în noul sistem de operare. Această fază este deja aproape finalizată.
Următoarea etapă este aceea a proiectării software, în care caracteristicile sunt introduse efectiv în platforma software Windows 8 și durează pînă la stadiul beta de la jumătatea anului viitor. În această etapă developerii software vor avea acces la cod, pentru a se putea pregăti pentru noul sistem de operare.
A treia etapă este aceea în care se face testarea finală, atît printr-o versiune publică, cît și printr-o versiune trimisă partenerilor Microsoft. Orice fel de probleme identificate vor fi rezolvate înainte de lansarea Windows 8 în 2012.
Este bine știut de acum că și versiunea Server este proiectată în paralel cu Windows client, așa că putem aștepta în paralel vești despre Windows Server 8.
Un alt lucru interesant este că Microsoft plănuiește un Windows Store, o locație de unde se pot cumpăra/descărca aplicații pentru  Windows, în genul App Store de la iPhone. Tototdată, Microsoft va oferi producătorilor de siteme și de software moduri complet noi de personalizare a sistemului de operare, o mai bună integrare cu Device Stage, cu Help & Support și Windows Troubleshooting.
Legat de lansarea sistemului de operare în 2012, se mai poate deduce că în paralel serviciile Windows Live vor ajunge la Wave 5 (Wave 4 va ajunge RTW la sfîrșitul lui 2010 + 18 luni pentru un nou ciclu de dezvoltare…).
Internet Explorer 9, potrivit acelorași documente va ajunge la versiunea beta în august 2009 și va fi integrat în Windows 8.
Cele mai interesante elemente de noutate sunt însă cele legate de o și mai largă compatibilitate a sistemului cu aplicațiile Web, conectarea cu rețelele sociale și cu tehnologii sociale cum ar fi evaluarea și colaborarea în timp real în aplicații. În funcție de dispozitivul pe care va rula sistemul de operare se vor putea instala/accesa anumite seturi de aplicații, iar sistemul de licențiere va fi flexibil.
Mai există vești și despre multimedia, cum ar fi suport extins pentru 3D video, multiple formate MPEG-4 pentru Web și MPEG-2 (codare/decodare), plus MJPEG pentru camere și pentru camere Web.
Microsoft mai vrea să aducă modificări la gestionarea energiei și în special la timpii de pornire a sistemului de operare, dar și la revenirea din standby/sleep, pentru că viitorul Windows va rula mai mult probabil de pe dispozitive mobile, gen iPad și va trebui să reacționeze foarte rapid.
Se mai lucrează la simplificare sistemului de backup și restaurare a sistemului la setările implicite, iar integrarea strînsă cu aplicațiile web ar putea face posibil ca setul de aplicații configurat de utilizator să ruleze din cloud pe orice sistem Windows 8 pe care utilizatorul se autentifică folosind un Live ID personal.
Acestea sunt primele informații generale despre viitorul sistem de operare. Sunt foarte curios să văd ce urmează. Sunt convins că și voi la fel. Imediat ce aflu ceva interesant, voi posta pe wfl.ro. Fiți pe fază.

Back To Top
Search