No-DVD-win-811

Microsoft vrea să vândă Windows Media Center ca un pachet separat care se poate instala doar dacă avem Windows 8 Professional. Mai mult, redarea DVD nu mai este posibilă în Windows 8 decât cu achiziționarea Media Center sau prin instalarea unui codec pack produs de terți.

Articolul prin care Microsoft face acest anunț pe blogul Building Windows 8 explică faptul că majoritatea videoclipurilor redate pe un PC sau pe device-uri mobile astăzi provin din surse online cum ar fi YouTube, Hulu, Netflix, Amazon și multe alte servicii similare și că acest segment de piață crește și domină consumul de media. Pe de altă parte DVD-urile fizice și emisiunile TV clasice sunt în cădere liberă, chiar și Blu-ray piere cota de piață pentru PC, ceea ce ar însemna o serie de costuri adiționale pentru a menține asemenea funcționalități de redare.

[stextbox id=”info” image=”null”]Microsoft spune că Windows 8 se va concentra mai ales pe zona online și media downloadabile, și că va suporta nativ o serie de codecuri: H.264, VC-1, WMA, MP4, AVI, MPEG-2 TS, ASF, AAC, WAV, M4A, MP3, PCM și Dolby Digital Plus.[/stextbox]

“Aceste decodoare sunt optimizate pentru soliditate, economie de energie (durata bateriei) și performanță și acoperă toate scenariile esențiale de playback pentru conținut mainstream”

Dacă utilizatorul va dori să redea mai departe DVD-uri sau să urmărească programe TV pe PC-ul cu Windows 8, va trebui să cumpere Windows 8 Professional și pachetul Windows Media Center.

Dacă avem Windows 8 Professional și vrem să facem upgrade la pachetul “Media Center”, putem face acest lucru prin intermediul caracteristicii “Add Features to Windows 8″ din Control Panel.

Dacă ai instalat doar Windows 8 — vezi aici ce versiuni și ediții va avea Windows 8 – va trebui să faci upgrade la pachetul “Windows 8 Pro Pack”, care va include Windows Media Center, suport redare DVD (doar din Media Center, nu și din Windows Media Player), înregistrare și redare TV (DBV-T/S, ISDB-S/T, DMBH, and ATSC), și redare VOB.

Totodată, problema se poate rezolva simplu și gratuit prin instalarea unor pachete de codecuri și a unor playere produse de terți. Un bun exemplu aici sunt excelentele și foarte popularele playere VLC sau Media Player Classic.

Dacă producătorii de device-uri și PC-uri vor instala ei înșiși separat aplicații și codecuri pentru suport DVD playback, aceștia vor suporta și costurile de licențiere pentru acest suport DVD, și nu Micrososft.

“Regulile referitoare la cine plătește aceste licențe și taxe variază în funcție de programul de licențiere. Potrivit programului MPEG-LA, compania care vinde produsul final este responsabilă de aceste plăți. În cazul PC-urilor noi cu Windows preinstalat, aceasta este sarcina producătorului OEM.

Programul Dolby pentru Windows 7 a fost definit în baza unui acord între Dolby și Microsoft unde Microsoft a plătit direct către Dolby pentru dreptul de utilizare a tehnologiilor Dolby din Windows 7.”

Chiar dacă pachetul Media Center este acum contra cost, Microsoft nu a făcut nici un fel de modificare, nu i-a creat o interfață Metro, doar l-a separat și i-a pus un preț și condiția de instalare exclusivă pe Windows 8 Professional.

“Versiunea Media Center inclusă în produsul final Windows 8 va fi aceea din Windows 8 Consumer Preview”.