Revisited-411

Am lăsat în mod intenționat să treacă 5 zile de la articolul precedent din această serie, pentru a trage niște concluzii după această perioadă. N-a ieșit ceva tocmai la obiect vizavi de această serie de articole, dar cred că merită citite rândurile care urmează.

Ziua a patra a fost o zi în care am utilizat sistemul ca de obicei, pentru sarcini de serviciu și pentru a mă relaxa ca de obicei cu serialele preferate. Poate e mai puțin interesantă experiența concretă din acea zi cât ar fi interesant de reflectat pe o temă care m-a urmărit încă de marți (24 aprilie 2013) încoace, idee care sună cam așa: majoritatea utlizatorilor sunt nesiguri pe ei înșiși în fața unui computer, indiferent de sistemul de operare care rulează pe acesta.

[box type=green] Ce a făcut ca Windows să fie cel mai răspândit sistem de operare nu e obiectul acestui articol, dar o consecință a răspândirii acestui sistem de operare nu este aceea că oamenii sunt mai siguri pe ei folosind Windows, ci doar mai puțin nesiguri comparativ cu celelalte sisteme de operare. Acesta nu este un lucru reconfortant nici pentru utilizatori, nici pentru cei care le acordă oficial suport și nici pentru prietenii care încearcă să-i ajute. [/box]

Aud adesea în diferite împrejurări lucruri de genul : ”persoana cutare a venit să mă întrebe cum se face cutare lucru în Windows. Sunt uimit că nu știe să facă un lucru atât de simplu.” Automat mă gândesc că noi, cei care suntem în zona tech, sau noi, cei care suntem utilizatori avansați, ne-am obișnuit atât de mult cu sistemul de operare Windows, încât nu mai contează dacă el este intuitiv sau nu.

[box type=green] Ori pentru cei care nu sunt utilizatori avansați, sau care nu sunt în zona tech, un PC cu Windows este ceva care de obicei funcționează și atunci când sunt probleme, este o adevărată traumă de moment, pentru că PC-urile se defectează când ne așteptăm mai puțin, nu-i așa ? Iar dacă te confrunți cu o problemă pe PC, este greu ca simplu utilizator să îți dai seama de unde vine problema respectivă. Nu te gândești dacă e hardware sau software, nu te gândești că e vina sistemului de operare sau a unui program pe care îl instalezi fără prea multe preocupări privind proveniența lui, compatibilitatea cu Windows, cu celelalte programe sau cu componentele hardware ale sistemului. Te gândești doar că ar fi cool să poți edita nu știu ce fișier audio, video sau grafic, un document important sau să faci orice alte lucruri care te încântă pentru că ai auzit că respectivul program face lucruri deosebite. [/box]

ID-10055090Problema aceasta a nesiguranței de sine în fața unui calculator/PC, din fața unei tablete, nu vine doar de acum, ci a existat de când utilizatorii au început să folosească PC-uri la serviciu sau acasă. Nu are neapărat legătură cu versiunea Windows pe care o avem în față. Pentru a dezvolta ideea, haideți să considerăm un caz în care o angajată a unei firme folosește un calculator pentru a întocmi zilnic același tip de document. Dacă întrebi acea angajată ce sistem de operare este pe calculator vorbești deja limbi străine și vei trece la întrebările binecunoscute gen ”ce culoare are bara de jos ? Este cumva albastră și are un buton verde pe care scrie Start ? etc.” Acea persoană nu știe ce versiune Windows este pe acel calculator ci doar unde trebuie să apese pentru a face anumite lucruri. Pentru acea persoană, orice buton de pe ecran, în afară de cele pe care apasă zilnic și știe că nu strică nimic, doar o ajută să-și execute sarcinile de serviciu, orice alt buton de pe ecran zic, este ca butonul pentru bomba nucleară.

Și ajungem la ”ceea ce ne doare”, adică la Windows 8. Am tot căutat să înțeleg de unde venea de fapt reacția mea inițială atât de puternică împotriva ModernUI pe desktop și împotriva tranzițiilor repetate între Desktop și noul ecran Start sau între programele de pe desktop și aplicațiile ModernUI. Iar aceste idei de mai sus m-au făcut să îmi pun întrebarea dacă nu cumva la un moment dat schimbările majore aduse sistemului de operare (nu doar cele privind interfața cu utilizatorul) nu ne fac cumva să ne simțim și noi, cei din zona tech, sau noi, utilizatorii avansați, ca utilizatorii obișnuiți, speriați de butonul nuclear ?

Singura diferență este că la noi nu crește gradul de nesiguranță, ci simțim că ne sunt ”deranjate” comoditatea sau siguranța cu care stăpânim sistemul de operare.

ID-10027706Ne este comod să folosim caracteristici despre care știm că sunt acolo sau că așa trebuie să fie și nu altfel pentru că ne-am obișnuit din diverse motive să facem anumite lucruri mai ușor în anumite moduri, ceea ce ne face să fim utilizatori avansați.

[box type=”notes”] Ce face totuși diferența dintre utilizatorul speriat de necunoscutul din spatele butoanelor de pe ecran și utilizatorul avansat ? De ce butonul nuclear nu impresionează geek-șii Windows ? În viziunea mea, acest lucru nu se întâmplă pentru că utilizatorii avansați au (sau ar trebui să aibă) un entuziasm nelimitat pentru sistemul lor de operare preferat și pentru că ei sunt primii care se adaptează la noile tehnologii. Sau ar trebui să o facă. [/box]

Eu am început cu Windows 95 (m-am plictisit de config.sys și autoexec.bat, really). Apoi am început cu Windows Millenium (hmmm, ah dacă nu era așa și dacă era așa …). Apoi am început iar cu Windows XP (pe câtă lume am convins să treacă la XP … eu zic că a meritat), apoi am luat-o de la capăt cu Windows Vista (vai și of, aoleu). Apoi a venit un nou și frumos început cu Windows 7 (am scris ceva și de  … la revedere, aici, dar despărțirea este lungă și dureroasă uneori). Acum am reînceput cu Windows 8. La următoarea versiune Windows voi începe din nou. Și iar și iar la fiecare build neoficial scăpat pe Internet.

Mi-am regăsit entuziasmul și cred că după ce atâta amar de vreme Windows s-a adaptat la cerințele mele, a venit timpul ca și eu să mă adaptez la cerințele noului Windows. Un Windows modern, flexibil, mobil, dinamic, un Windows altfel. Chiar dacă mai este de lucru la el, chiar dacă nu sunt destule aplicații, chiar dacă toolbar-ul Charms este ascuns și este astfel cea mai puțin intuitivă interfață pentru oricine, și așa mai departe.

Aș fi tare curios să aflu cât de tare vă impresionează Windows dar în egală măsură cum a fost perioada voastră cu butoane nucleare ?

Back To Top
Search