win-8

Windows 8 este următoarea versiune a sistemului de operare Microsoft și mai este cunoscut și ca Windows vNext. Cele mai multe surse indică lansarea Win8 în prima jumătate a anului 2012. Chiar Steve Ballmer a afirmat acest lucru.

Pe de altă parte, site-ul Microsoft Olanda a publicat din greșeală în octombrie 2010 că va dura cam 2 ani până la lansarea următoarei versiuni Windows. La fel (2012) spun și sursele lui Mary-Jo Foley, care mai arată în acel articol că vom avea o versiune Beta înainte de conferința Build de la jumătatea lui septembrie.

O versiune Release Candidate ar urma să fie lansată în ianuarie 2012.

O altă sursă credibilă de informații este un grafic al lansărilor Windows Server publicat de Stephen Chapman de la Microsoft Kitchen.

Windows_8_Release_Roadmap

Este clar că 2012 este următorul pas și pe acest teren numit Windows Server, care va fi un Release Major, semnificativ tehnologic.

Marele pariu Microsoft este realizarea unui sistem de operare care poate rula pe mai multe platforme hadware (cu arhitecturi complet diferite), dar cu o interfață unificată, standardizată, bazată pe ceea ce azi vedem la Windows Phone 7.

Interfața este încă în proiectare, au fost adăugate o serie de noi caracteristici funcționale, nimic nu este însă finalizat sau confirmat ca prezență în versiunea finală.

Exemple de funcționalități și aspect Windows 8: aici, aici, aici și aici.

Să nu uităm de primul videoclip oficial cu Windows 8 de la Microsoft.

Am demarat aici o discuție despre caracteristicile de așteptat în Windows 8, iar despre cerințele hardware avem deja detalii oficiale tot de la Microsoft.

Sintetizând, iată poate cele mai interesante lucruri care se pare că vor fi prezente în Windows vNext :

– Integrarea strânsă cu Windows Live – stocarea setărilor utilizatorului online pentru o experiență unitară pe toate dispozitivele, după autentificarea în contul personal.

Experiențe multimedia + touch + voice complet noi, ample.

Microsoft are la lucru echipa Tellme, care lucrează împreună cu diviziile Bing, Windows Phone, Kinekt/Xbox, Azure și alții (din interiorul și din afara Microsoft) pentru a dezvolta partea de voice recognition. Astfel, setul de comenzi vocale recunoscute de Windows 8 va fi mult mai amplu decât cel din Windows 7 (logic, de vreme ce vom utiliza Windows 8 pe mobil și pe tablet PC). Telefoanele WP7 au deja funcționalități avansate în acest sens, iar Mango are deja conversii foarte bune voce-în text și text-în-voce care permit utilizatorilor căutări Bing bazate pe comenzi vocale.

Tabletele ARM și Intel cu Windows 8 vor recunoaște foarte multe comenzi vocale – spune Ilya Bukshteyn, Tellme Senior Director Sales și Marketing, pentru că nu vor fi optimizate pentru mouse/keyboard. Și pentru că Windows 8 se va baza pe HTML5, tagul speech din acest limbaj de programare ar putea permite dezvoltatorilor Microsoft sau non-Microsoft să dezvolte aplicații speech-capable pentru Windows 8.

Mai mult, echipa TellMe lucrează înspre trecerea de la comenzi vocale și recunoașterea acestora la inteligență artificială capabilă de reacții conversaționale în context. Aceasta, combinată cu capacitatea Bing de a suporta interogări complexe cu limbaj natural, și cu unele funcționalități Live, ar putea aduce rezultate extraordinare.

Dar să nu ne hazardăm prea departe în asemenea presupuneri (deși nu sunt în totalitate neacoperite).

Iată un clip Microsoft TellMe ca să ne facem o idee cam unde ne aflăm :

Voi reveni cu un material mai amplu despre munca echipei TellMe.

Ce mai știm despre Windows 8 din build-urile curente ?

– într-unul dintre acestea sunt prezente mii de referiri la MinWin, o versiune minimalistă de Windows, care cuprinde kernelul, driverele și alte câteva funcționalități, dar fără povara compatibilității cu versiuni mai vechi. (e o definiție personală mult simplificată).

– vom avea o interfață Aero Lite pentru dispozitive mai puțin performante.

– sistemul de operare va veni cu Internet Explorer 10

– vom avea funcționalitatea de reset la factory settings fără pierderea datelor utilizatorilor.

– vom avea History vault –  un sistem de backup nou, pentru salvarea fișierelor importante pe o unitate externă sau în rețea.

interfață tip Ribbon (momentan se pare că la nivelul celei din Windows Live Essentials și nu al celei din Office).

– auto-glass color în funcție de culoarea predominantă din Wallpaper

– SmartScreen File Checking (verificarea fișierelor pentru a se preveni accesarea de fișiere modificate sau neautorizate).

– Portable Workspace (rularea Windows 8 de pe stick)

– ecran Start similar celui din Windows Phone 7 cu tiles live care prezintă informații din aplicațiile instalate.

Ce trebuie să știm despre Windows 8 pe ansamblu

Foarte multă lume surprinsă de noi caracteristici introduse în ceea ce s-a putut vedea/afla până acum despre Windows 8 a tras concluzii eronate, care au indus nejustificat chiar panică printre utilizatori și developeri.

 

1. Chiar dacă este optimizat pentru dispozitive mobile, Windows 8 va avea și o interfață compatibilă cu PC-urile actuale, nu doar interfața pentru Tablet. Windows 8 va include în același sistem de operare și o versiune Desktop OS în paralel cu versiunea pentru tablete touch.

E drept că nu se știe în ce fel se va face comutarea între interfețe, dar cel mai probabil sistemul de operare va instala doar ceea ce este necesar și/sau compatibil pentru dispozitivul pe care va rula prin detecție hardware.

 

2. Noua temă Aero Lite este doar o schiță a ceea ce va urma și nu aspectul final al sistemului de operare în varianta Desktop / Laptop.

 

3. Noul Start Screen nu va înlocui neapărat meniul Start, ci va fi activat cel mai probabil doar pe dispozitivele Tablet / Touch UI.

 

4. Compatibilitatea aplicațiilor mai vechi și a celor curente nu va fi o problemă pentru că se va rezolva prin virtualizare,  dar la un nivel complet superior soluțiilor curente.

 

Întrebările – justificate de altfel – ale developerilor și ale utilizatorilor – fie ei consumeri fie corporate – își vor găsi cu siguranță răspunsurile la conferința Build din septembrie.

 

Nu am pretenția de a fi epuizat aici toată gama de informații despre viitorul sistem de operare, dar în linii mari cred că am atins ceea ce era important de știut pentru cititorii ”Windows fără limite”.

Comentariile și întrebările voastre sunt binevenite și chiar vă provoc să adresați întrebări de oricce fel legate de tema zilei : Windows 8.

Back To Top
Search