Cea mai interesantă veste nu este, paradoxal, legată de noi screenshot-uri sau de un eventual leak Windows 8, ci închiderea mai multor site-uri care au postat asemenea screenshot-uri, printre care și binecunoscutul winreview.ru. Motivul ? Deocamdată nimic foarte clar sau care să indice că Microsoft ar avea o legătură directă cu asta.
win-8-hype-stalled
Ei bine, există și screenshot-uri noi, ba chiar și un wallpaper din M3. Să le luăm pe rând.
Wallpaperul despre care vorbim (am făcut o galerie pe Windows Live, o voi actualiza pe măsură ce apar alte wallpapere):
Mai departe, avem noutăți interesante via Paul Thurrott și Rafael Rivera. Este vorba despre detalii chiar picante despre login screen-ul Windows 8, care de-acum are data și ora curente pe sistem (chiar îmi doream așa ceva încă de la apariția Windows 7):
win8logon
Mai mult, cei doi arată că Microsoft va introduce în cele din urmă ribbon-ui-ul și în Windows Explorer, de fapt în shell-ul Windows 8. Am să dau aici câteva screenshot-uri relevante:
Meniu Ribbon in Windows 8
Interfața Ribbon este cea folosită în prezent în Paint și în Windows Live Essentials 2011, și nu cea din Office 2010 (care ar fi și preferata mea față de acest model mai rigid și ceva mai inestetic). Se pare că va exista posibilitatea de a minimiza această interfață, iar un alt element interesant este prezența butoanelor de comutare a modului de afișare din fereastră în colțul din dreapta jos al ferestrei. Iată și o vedere de ansamblu a prototipului de interfață:
win8_ribbon_01
E ceva ce-mi place tare mult aici, anume secțiunea Move to folder din Ribbon, care cuprinde o listă personalizabilă de foldere-destinație pentru operații frecvente de mutare a fișierelor. Seamănă mult și este bazată pe Quick Steps din Outlook 2010.
Iată și taburile Ribbon-ului prezente în aceste build-uri alpha:
Ribbonuri Windows 8
Trebuie spus că totul este în lucru, iar cercurile vor fi înlocuite cu iconițe odată ce se va ajunge la funcționalitatea și ergonomia dorite de Microsoft. De altfel nu este nimic nou ca procedură de lucru, am mai văzut așa o interfață pe durata proiectării Windows Live Essentials Wave 4 (2011).
Interfața Ribbon mi se pare un pic prea înaltă, mai ales pe un monitor wide, ceea ce deja din Windows 7 mă face să-mi doresc să nu fi cumpărat monitoare wide, ci 4:3 Smile. Mofturi.
La final, partea cu site-urile închise după ce au publicat screenshot-uri Windows 8.
Neowin.net scrie că o serie de site-uri care au postat asemenea materiale, precum și conturile Twitter ale acestora au fost închise ieri. Sursele neowin.net mai spun că deținătorii acestor site-uri ar fi primit email-uri de la Microsoft în care li se cerea să retragă materialele legate de Windows 8 publicate fără acordul companiei.
Probabil ținta campaniei a fost în principal winreview.ru, care acum arată așa :
winreview.ru
De ce nu au fost închise decât winreview.ru și alte câteva de același gen ? De ce nu a fost închis de exemplu winrumors.com al lui Tom Warren sau altele de gen ? Ei bine, cred că winreview.ru și altele de genul lui au avut de suferit pentru că postau neoficial informații și imagini din build-uri primite neoficial. Ori odată cu Windows 8 se pare că politica Microsoft privind leak-urile   s-a înnăsprit sever. Iată un extras de asemenea politică:
„Unauthorized use or disclosure in any manner may result in disciplinary action up to and including termination of employment (in the case of employees), termination of an assignment or contract (in the case of contingent staff), and potential civil and criminal liability.”
Utilizarea sau dezvăluirea (de informații și materiale sau build-uri – nota wfl.ro ) pe orice cale poate duce la sancțiuni disciplinare, inclusiv la pierderea slujbei (în cazul angajaților), terminarea misiunii sau a contractului (pentru alte categorii de personal) și potențiala tragere la răspundere civilă sau penală.
La fel, forumurile My Digital Life au retras thread-urile despre Windows 8 și au cerut celor care au preluat pe site-urile lor imagini din build-urile alpha Windows 8 să le scoată de pe site-uri.
Unele dintre site-urile închise arată ca motiv „Violation of Exclusive Rights to Microsoft”, ceea ce denotă că, deși încă nu se poate dovedi că Microsoft se află în spatele acestor neinspirate demersuri, ceva s-a întâmplat și că nu e de joacă.
Să nu vă mire dacă materialele despre Windows 8 dispar și de pe acest site, deși nu mi-aș dori ca mâna lungă a Microsoft să ajungă și pe aici. Dintotdeauna am considerat că genul de articole pe care le-am publicat a fost unul educativ-informativ, iar acestea nu s-au bazat niciodată direct pe build-uri pirat, provenite din surse neoficiale. Cred că asta face diferența între site-uri care fac speculații și care folosesc materiale neautorizate și cele care vor să informeze corect.
În timp ce Microsoft are tot dreptul să-și protejeze proprietatea intelectuală, ar trebui să aibă în vedere că a lovi în comunități nu este cel mai inspirat lucru pe care îl poate face și cred că ar trebui să facă fiecare pas de acest gen după analize serioase. Mai ales Microsoft nu trebuie să uite că de multe ori entuziaștii și comunitățile au crea acel hype legat de produsele companiei, ceea ce în final nu a făcut decât să mai rotunjească veniturile acesteia.
Creditul pentru imaginile postate revine ZDNET (pentru wallpaper) și Rafael Rivera/Paul Thurrott.
Back To Top
Search