2016-01-14_01-54-00

Dacă nu ați intuit până acum motivele pentru toate amânările făcute de Microsoft cu build-urile Windows 10  pe PC, dar mai ales pe Windows 10 Mobile, vă invit să citiți cu atenție acest articol.

Ce este OneCore și de ce este el atât de important pentru Microsoft ?

Vă reamintesc, Microsoft folosește expresia OneCore pentru a se referi la nucleul comun de la baza sistemului de operare Windows pe toată gama de device-uri Windows 10.
În articolul precedent l-am citat pe Gabe Aul, care vorbea despre reorganizarea codului și despre alte modificări aduse în ultimele luni în OneCore:

 … reorganizarea codului și modificările făcute pentru optimizarea OneCore se apropie de punctul în care vom fi gata pentru echipele care vor veni cu caracteristici noi și cu îmbunătățiri …

Acesta este cel mai important lucru care s-a spus despre Windows 10 în ultima vreme, pentru că explică practic mai tot ce s-a întâmplat cu Windows 10 începând de la versiunea 1511 (November Update, inclusiv amânările de pe zona Windows 10 Mobile.

De unde a pornit totul ?

Totul a început cu Windows as a Service (WaaS), noua modalitate de livrare continuă a Windows ca serviciu, care a impus un ritm de dezvoltare mult mai rapid comparativ cu cel din versiunile anterioare.

Ce implică noul ritm de dezvoltare pentru Microsoft ?

Acest ritm nou de dezvoltare a impus reorganizarea echipelor de produs și a creat și unele probleme neprevăzute, pentru care găsirea de soluții din mers a fost obligatorie. Nu au fost necesare doar soluții pentru testare, ci și metode și instrumente de dezvoltare mult mai eficiente.

Ce s-a făcut pe partea de testare ?

Pe partea de testare, de exemplu, Microsoft a creat și dezvoltat programul Windows Insider, prin care a apelat la entuziaști și la utilizatorii avansați pentru testarea pe scară largă a noului sistem de operare, lucru care era imposibil de realizat intern, menținând în paralel și noua cadență accelerată de dezvoltare.

Ce s-a întâmplat pe partea de dezvoltare ?

Pe partea de dezvoltare, una dintre probleme a fost aceea că instrumentele pentru dezvoltarea sistemului de operare nu au fost gândite pentru un ritm de lucru atât de alert cum este cel de la noile versiuni Windows 10.
Astfel, de exemplu, potrivit site-ului francez FraWin, instrumentele care îmbină într-un singur build toate componentele Windows realizate independent de echipe separate trebuie reevaluate și adaptate, lucru la care încă se mai lucrează.

De ce se restructurează codul OneCore ?

Pe lângă instrumentele și soluțiile îmbunătățite sau nou create, este important ca însuși codul din OneCore să fie foarte bine structurat, pentru a fi solid și fiabil pe termen lung. Acesta trebuie să constituie ca o platformă durabilă și eficientă pentru dezvoltatori, pentru noile lor metode și instrumente.
În acest sens, după November Udpate (versiunea 1511, build-ul 10586 PC/Mobil), Microsoft a început să lucreze la restructurarea codului de la baza Windows 10, lucru care s-a derulat pe durata mai multor build-uri Windows 10 PC și Mobile.

Ce au atras după ele toate aceste schimbări ?

Aceasta explică de ce Insiderii au primit build-uri noi fără o cadență anume în ultimele luni și explică totodată și decizia Microsoft de a amâna lansarea Windows 10 Mobile.

Ce vrei să spui mai exact ?

În loc să lanseze un produs bun pentru moment, dar nu la fel de bun pentru viitor, Microsoft a ales să amâne lansarea Windows 10 Mobile.
Și a făcut-o pentru a oferi platformei șanse mai mari pe viitor, evitând încă un code reboot similar cu cele de la Windows Phone 7.8 sau Windows Phone 8.1, oferindu-i instrumente de dezvoltare și metode de testare noi.
A făcut-o reorganizând echipele de produs, optimizând codul, instrumentele, metodele de lucru și de testare.
Adică reinventându-se.

Back To Top
Search