WP_20131020_22_46_12_Pro11

Știu foarte bine că pe Internet au apărut deja review-uri pentru generația a II-a a tabletelor Surface, dar am rămas dator cu partea a II-a a acestui review pentru Surface RT. Am decis să îl finalizez și să îl public acum, pentru că am în lucru și un review al Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop, care va sosi destul de curând. Aici aveți prima parte, dacă v-a scăpat.

Setup inițial

Mi-aș fi dorit foarte mult să pot posta clipurile pe care le-am realizat pe durata setup-ului inițial al Surface RT, dar momentan nu dețin camere foto sau video care să ofere materiale cel puțin decente calitativ vorbind. De aceea voi relata doar pe scurt ce se întâmplă la prima pornire a device-ului. Windows RT este deja preinstalat pe toate device-urile RT, ceea ce rămâne de făcut la prima pornire a acestor device-uri este ceea ce anterior Microsoft denumea OOBE (Out Of The Box Experience), respectiv personalizarea aspectului grafic al PC-ului, conectarea la Internet (prin Wi-Fi) și crearea contului de utilizator. De asemenea utilizatorul mai este consultat cu privire la o serie de opțiuni privind confidențialitatea datelor.

Acomodare

La scurt timp după ce m-am autentificat cu contul Microsoft setările au fost sincronizate.
Ecranul de întâmpinare, ecranul Start (personalizat ca pe Desktop și pe laptop), culorile și wallpaperul de pe Desktop. Am fost plăcut impresionat, dar sincronizarea nu era o experiență nouă pentru mine, pentru că o studiasem destul de mult cu o mașină virtuală iar apoi pe laptop, după ce am trecut și acolo la Windows 8.
Ceea ce a contat enorm și mi-a schimbat complet viziunea și percepția despre Windows 8 a fost experiența touch first-handEste cu totul altceva să ai Windows 8 pe un device cu touch decât pe un PC non-touch, laptop sau desktop, etc. Atunci când ai în mână un device touch cu Windows 8, totul capătă sens. De la toolbar-ul Charms până la interfața ModernUI. De la lipsa butonului Start până la importanța tot mai mică pe un device cu RT a desktopului. Logica swipe-urilor din toate părțile ecranului pentru a activa anumite elemente de pe ecran devine clară. E drept că la capitolul mouse lucrurile nu stau la fel de bine ca discoverabilitate sau ca intuitivitate pentru toată lumea. Și înțeleg foarte bine majoritatea utilizatorilor care consideră Windows 8 neintuitiv sau neprietenos, mai ales pe desktop sau în interacțiunea desktop – ModernUI. Așa și este, contrastul a fost prea puternic, șocant. Dar acestora le pot spune că Windows 8.1 face lucrurile mult mai prietenoase, mult mai simple până și pentru utilizatorii Desktop.
Revenind la touch, folosind Windows 8 RT astfel m-am acomodat foarte repede cu Modern UI și m-am mișcat mult mai repede comparativ cu ce aș fi reușit cu un mouse. Este normal, la urma urmei. Ecranul este suficient de sensibil, chiar OK, similar cu experiența pe alte dispozitive touch. Windows poate controla 5 puncte diferite pe care un utilizator le atinge pe ecran simultan, deși în mod uzual am folosit cel mult două, pentru pinch zoom.
Spațiul de stocare – după update-ul la Windows 8.1 RT mai am 42 GB liberi din 55,3 GB disponibili. Mie mi se pare suficient acest spațiu atâta vreme cât am la dispoziție SkyDrive, unde am 40 GB disponibili. La urma urmei, chiar și un power user se poate descurca în aceste limite, iar contul Microsoft asociat vine cu 7 GB gratuiți în completare pe SkyDrive. Un abonament Office 365 poate extinde acest spațiu semnificativ.

Hardware

Coperta Touch – este suficient de sensibilă, dar cei cu mâini mai mari (cum sunt și eu) – vor obosi mai repede, pentru că trebuie să încordeze mâna pentru precizie la tastare. Această tastatură se poate folosi pe termen scurt sau mediu, dar nu aș spune că pentru perioade îndelungate. E nevoie de mai multă precizie a trackpad-ului inclus pentru lucrul pe desktop, unde totul este la dimensiuni destul de mici și, implicit mai dificil de controlat comparativ cu un ecran de laptop, de exemplu. Totodată, la lucrul pe Desktop cu Office 2013 RT este neapărat nevoie de un mouse, ca și în File Explorer. Office 2013 de pe RT are posibilitatea de a fi comutat la optimizarea interfeței pentru touch, dar desktopul Windows nu are această opțiune pentru Ribbon. O mică problemă cu coperta touch apare dacă vă faceți obiceiul de a o întoarce pe spatele tabletei atunci când țineți tableta în mână. Elementul textil care acoperă partea metalică de sub ecran se desprinde de la locul său pe porțiunea din dreptul conectorului și se poate spinteca de-a lungul dacă nu este lipit din timp. Eu l-am lipit cu Super Glue și pare să reziste momentan.
Conectorul magnetic pentru keyboard – folosește un magnet foarte puternic, care poate susține tableta fără probleme, dacă este atașată coperta touch keyboard. Se așează corect de firecare dată și se detașează ușor dacă tragem într-un anumit mod de touch cover dintr-o parte.
Conectorul magnetic pentru alimentator – nu este la fel de puternic comparativ cu cel pentru tastatură, și are o problemă în sensul că este plasat prea jos pe  lateral, iar unghiul carcasei (de la partea frontală cu ecranul) până la spatele carcasei pune probleme suplimentare și pentru unii este chiar o ”invitație” la zgâriat carcasa în acea zonă bâjbâind pentru conectare. Plus că firul este tot timpul îndoit dacă punem tableta la încărcat sprijintă de kickstand.
Ecranul – ca strălucire poate fi OK la interior, dar în lumină solară puternică nu este chiar ceea ce ar trebui să fie. Fiind un ecran touchscreen trebuie să ne obișnuim cu ideea că vom lucra cu o suprafață lucioasă ce va provoca anumite neplăceri în condiții de lumină puternică, dar acest lucru este compensat de panelul IPS ce reproduce fidel culorile din gama SRGB. În cazul afișării textului, literele sunt sharp și clare, n-am observat urme de pixelare, poate doar în Internet Explorer, dar acolo e altă poveste.
Autonomia – la o utilizare normală, adică pentru mail, navigare pe Internet, lectură, rezultatele mele cu Surface RT au fost în zona 8-9 ore. La utilizare intensivă, durata s-a redus până la jumătate, dar acest lucru s-a întâmplat foarte rar, mai ales atunci când am terminat un reset sau un refresh și am stat să configurez ce mai era de configurat și să testez aplicații din Store.
Surface RT în călătorii și la prezentări  – recent am participat la un eveniment sponsorizat de Microsoft România, unde am susținut o prezentare. Acest lucru l-am făcut de pe Surface RT, care a funcționat ireproșabil. Device-ul poate fi un companion util, iar autonomia sa vă va fi suficientă pentru o zi de lucru obișnuită. Personal am călătorit cu trenul cca. 10 ore (evident, cu întârzierile exasperante ale CFR) și am folosit Surface RT pe drum pentru a citi documentația pentru prezentare și pentru a repeta prezentarea. Pot să vă spun că autonomia mi-a permis să folosesc tableta, fără a o mai încărca, direct pentru a prezenta, când am ajuns la eveniment, imediat după călătoria cu trenul. Ultima încărcare a fost înaintea plecării de acasă. E adevărat, pe durata călătoriei cu trenul a fost în Airplane Mode, pentru că am utilizat internetul mobil de pe Lumia 925 pentru navigare web și comunicații.

Back To Top
Search