Ecosistem-Unificat11

NOTĂ: Înainte de a citi articolul de față ar putea fi util să citiți acest articol.
Foarte mulți utilizatori se vor întreba mai devreme sau mai târziu ce ar trebui să aleagă atunci când ar urma să treacă la Windows 8. Windows RT ? Windows 8, Windows 8 Professional ? Diferențele nu țin doar de versiunea sistemului de operare.

Știm deja foarte bine că vom avea două experiențe complet diferite cu umătorul sistem de operare. Noua interfață Metro, bazată pe WinRT, Start Screen și aplicațiile Metro-style versus Desktop-ul bine cunoscut din versiunile anterioare, care acum este o simplă aplicație (un sub-shell), cu programele clasice, legacy Win32. Noua interfață Metro UI va fi prezentă atât pe hardware Intel x86 – x64 și compatibil cât și pe dispozitivele ARM. Vechea interfață este disponibilă mai mult pe hardware Intel și limitată ca suport pentru Office 15 pe ARM (WOA).
Interacțiunea dintre cele două medii este limitată și chiar ciudată uneori. Nu poți beneficia de integrarea cu Contracts din WinRT în cazul programelor clasice.
În Windows 8 pe Intel x86, utilizatorul va comuta între cele două interfețe/medii diferite în funcție de ceea ce dorește să facă.
Pe un dispozitiv ARM, însă, utilizatorul are de-a face în principal și cel mai mult ca timp doar cu Metro touch UI. Desktopul trece în plan secund.
Mai există un aspect important de reținut: Windows RT vine doar preinstalat pe dispozitive ARM. Nu îl putem cumpăra separat, nu îl putem descărca de nicăieri. Pentru acest tip de dispozitiv aplicațiile se pot dezvolta doar pentru WinRT și Metro și vor putea fi descărcate și instalate doar prin Windows Store. Este un mediu ”închis” dinadins, pentru ca Microsoft să poată controla riguros acest ecosistem.
ideapad-yoga-form-factors-lenovo.png
Evident, pentru utilizatori sofisticați vor exista și sisteme hibride, gen laptopuri cu ecrane care se pot roti pentru a se transforma în tabletă și viceversa sau tablete care se vor putea conecta la o tastatură fizică. Deși poate să pară un mediu ciudat, este foarte posibil ca acest tip de utilizator să dicteze până la urmă trecerea înspre noile tipuri de dispozitive ARM tocmai prin aceste etape intermediare alternate.
Pentru utilizatorul de acasă, care vrea browsing web fără mari pretenții, email și aplicații pentru rețele sociale, o tabletă (ca form factor, pentru că altfel ca arhitectură va fi tot un PC – cel puțin așa susține Microsoft) ARM va fi experiența ideală.
Pentru power useri, un hardware Intel x86 cu tastatură și mouse va rămâne în continuare soluția potrivită, mai ales acolo unde este nevoie de putere de calcul, de precizie mai bună și eventual de aplicații/programe clasice.
[stextbox type =”notes” image=”null”]Trebuie să ne obișnuim cu ideea că în era Windows 8 vom avea o tranziție software de la programe/legacy apps la WinRT Metro style apps dar și o tranziție hardware. În cazul celei din urmă vom vedea tot felul de formule hardware menite să întâmpine nevoile fiecărui tip de utilizator și în același timp să facă tranziția spre dispozitivele eficiente energetic și funcțional ale viitorului.
Vom vedea combinații inițial bizare gen laptop cu ecran tactil, dar și desktop cu ecran touch sau dispozitive WOA cu mouse și tastatură, sau SoC (System On A Chip) bazat pe Intel.
Mai mult, se pare că în viziunea Microsoft, orice dispozitiv ARM, sau SoC care va permite și va suporta extinderea funcțională va fi socotit tot un PC.[/stextbox]

  • Care este părerea voastră despre aceste schimbări aduse de Microsoft în zona Windows ?
  • Cum arată pentru voi dispozitivul potrivit ? Vor fi mai multe ?
Back To Top
Search