Microsoft a anunțat luni modul în care cei care achiziționează licențe Windows 7 pot obține timp de încă 10 ani de aici înainte dreptul de downgrade la Windows XP. Purtătorul de cuvînt Microsoft , Brandon LeBlanc a arătat că ar fi nepotrivit ca utilizatorilor business să nu li se mai permită acest downgrade pe durata disponibilității suportului pentru Windows 7 Professional, care se încheie în ianuarie 2020. În cazul utilizatorilor Windows 7 Ultimate, downgrade-ul va fi posibil doar pînă în 2015.

Ulterior, însă, compania a revenit cu precizări care modifică aceste informații, respectiv XP va mai fi disponibil doar cît Windows 7 Professional va mai fi disponibil la vînzare. Asta înseamnă că, potrivit politicii Microsoft de a ține pe piață sistemul de operare anterior încă doi ani după lansarea celui mai nou, XP va ieși complet de pe piață chiar și via downgrade în 2013 sau 2014, adică la doi ani de la lansarea Windows 8, așteptată în 2011 sau cel mai tîrziu în 2012.


De asemenea, Microsoft a mai făcut precizări cu privire la disponibilitatea la vînzare a penultimului sistem de operare (în cazul
Windows 7 vorbim despre Vista). Vista în versiunea Retail se mai poate vinde pînă la 22 octombrie 2010 (adică fix un an după lansarea Windows 7), iar producătorii OEM vor mai putea livra Vista preinstalat pînă în 22 octombrie 2011.

Prelungirea pentru XP, via downgrade, face ca XP să fie cel mai longeviv sistem de operare Windows, pe o perioadă însumată de 19 ani. Această decizie a fost luată de Microsoft după analiza datelor statistice care arată că în mediul business, peste 75% dintre PC-uri sunt încă pe Windows XP, și că multă lume încă ezită să treacă la Windows 7. Modificările din nucleul sistemului de operare, introduse odată cu Vista și păstrate în mare parte în Windows 7, cu îmbunătățirile de rigoare, au făcut ca firmele care depind de software mai vechi să nu treacă la noile sisteme de operare. Multe dintre aceste companii ar trebui să facă investiții atît software, cît mai ales hardware pentru a putea trece la Windows 7.

Back To Top
Search